Flere energiparker på vej? Kommuner er uenige
Foto: Jesper Lange/TV2 Nord
Regeringen og fem andre partier er enige om en aftale, som skal firedoble elproduktionen fra sol og vind på land frem mod 2030.
Ifølge aftalen hæves kompensationerne til naboer og lokalsamfund, mens arealbeskyttelsen lempes,og så er staten klar til at overtage arealudpegningen og myndighedsbehandlingen.
Den nye aftale falder umiddelbart i god jord hos borgmesteren i Jammmerbugt Kommune, som har tre større energiparker på vej.
- Jeg er da glad for det. Nu er det noget for noget, siger Mogens Gade (V), som er borgmester i Jammerbugt Kommune om den nye aftale.
- Nu bliver det nemmere at tale med borgerne om det.
For der har tidligere været modstand mod at udskifte vindmøllerne ved Sønder Saltum i Jammerbugt Kommune med 16 nye og større møller.
Men nu kan planerne om en stor energipark med vindmøller, et biogasanlæg og op til 800 hektarer med solceller være nemmere at få igennem for regeringen og de fem partier.
En lunken aftale
Det falder dog endnu ikke helt i god jord hos Kommunernes Landsforening.
De anerkender, at aftalen lemper på arealbeskyttelsen, så det bliver nemmere at placere energiparkerne. Samtidig skal elnettet udbygges, så Nordjylland også kan komme af med overskydende strøm.
- Der, hvor vi synes, at aftalen er lunken, er kompensationen til borgerne og kommunerne. Den er simpelthen for ringe, lyder det fra Birgit Stenbak Hansen (S), som er formand for Klima- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening.
For Mogens Gade (V) er der dog langt flere penge at hente end den statslige kompensation.
- Branchen kommer med langt flere penge, som kan placeres i fonde til gavn for lokalsamfundene.
Men spørger man Kommunernes Landsforening, så melder aftalen ikke noget om, hvordan kommunerne skal forholde sig.
- Det er klart, at der er mange penge i branchen, men vi mangler klare retningslinjer for, hvordan vi håndtere det. Det har vi ikke fået med den her aftale., konstaterer Birgit Stenbak Hansen (S).
Selvom Jammerbugt Kommune allerede er blandt de 10 kommuner i landet, som producerer mest grøn strøm, så skubber den nye politiske aftale til en fornyet lyst til at arbejde med vedvarende energi i kommunen.
- Det er motiverende nu, slutter Mogens Gade (v).
SE HELE INDSLAGET HER: