Flere kæmpe solcelleparker kan være på vej til Nordjylland
Vedvarende energi er kommet for at blive, men det er ikke kun vindmøller, der skyder op på stribe. I Nordjylland har både Jammerbugt og Brønderslev Kommune givet grønt lys til private aktører til at gå videre med store solcelleparker.
To nordjyske kommuner har givet private aktører tilladelse til at arbejde videre med tre enorme solcelleparker.
Der lød et ramaskrig, da regeringen i 2016 lukkede for tilskudsordningen til solcelleanlæg. Solcelleindustrien frygtede, at det fremover ikke ville kunne betale sig at bygge større solcelleanlæg. Men den frygt er siden blevet gjort til skamme, og nu kan der være flere kæmpe solcelleparker på vej til Nordjylland.
Her har både Jammerbugt og Brønderslev Kommune givet grønt lys til private aktører til at gå videre med store solcelleanlæg.
Solcelleparken i Brønderslev skal efter planen bygges på en stor mark ved Asaa. Hvis solcelleparken bliver en realitet, vil den fylde næsten 500.000 kvadratmeter og give strøm til 9.000 husstande.
Det fortæller formanden for miljø- og teknikudvalget i Brønderslev Kommune, Karsten Frederiksen fra Konservative.
Jeg er rigtig stolt over, at vi får det første solcelleanlæg, og vi regner med, at der kommer flere til, og vi byder dem hjerteligt velkommen.
Karsten Frederiksen, miljø- og teknikudvalget, Brønderslev Kommune, Konservative
- Jeg er rigtig stolt over, at vi får det første solcelleanlæg, og vi regner med, at der kommer flere til, og vi byder dem hjerteligt velkommen. Vi vil bebandle deres ansøgninger så hurtigt som muligt, siger Karsten Frederksen.
- Vi synes, det er dejligt, vi har forskellige former for energikilder. Det er et nyt supplement, som man kan lave på landet. Det vil sige, at den energi, der produceres der, går direkte ind på vores elnet.
Klimaet er vigtigt i Jammerbugt
I Jammerbugt Kommune går de med lignende tanker. Her har man også givet to private aktører lov til at gå videre med to solcelleparker nær henholdsvis Pandrup og Vust. Solcelleparkerne vil i alt kunne levere strøm til 25.000 husstande.
- Vi synes, det er godt, fordi vi har brug for at gøre en klimaindsats. Det er et af de allervigtigste emne, vi behandler på verdensplan, og det er vigtigt, vi også bidrager til det her i kommunen, siger Jens Christian Golding, formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.
Men er det ikke forstyrrende for de omkringliggende beboere til sådan en solcellepark?
- Det burde det ikke være. Der skal ikke bygges nogen solceller lige op ad beboelse, og der bliver opsat læhegn omkring solcelleparkerne, siger Jens Christian Golding.
Med den prisudvikling, vi ser på soludvikling i øjeblikket, bliver solen formentlig den allerbilligste form for energi, vi kommer til at arbejde med i fremtiden.
Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening
Solcelleparkerne boomer
Tendensen er gældende for resten af Nordjylland, der alene i maj måned fik to nye solcelleparker. I alt er der nu ifølge Energistyrelsen 19 større solcelleanlæg i Nordjylland.
Ifølge Dansk Solcelleforening skyldes den øgede en interesse for solcelleparkerne en forbedret solteknologi, der har fået elprisen til at falde drastisk.
- Med den prisudvikling, vi ser på soludvikling i øjeblikket, bliver solen formentlig den allerbilligste form for energi, vi kommer til at arbejde med i fremtiden, siger Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.
Selvom de i Brønderslev ser positivt på den mulige solcellepark, er selve arbejdet overladt til de private.
Nu er i så glade for det, bør i så ikke støtte mere op omkring det, eventuelt med investeringer?
- Nej, investeringer overlader vi til det private erhvervsliv. Der er gevinst at hente for både private og landmændene, og det tror vi, at de er meget bedre til at finde ud af en kommunen, siger Karsten Frederiksen.
Inden Brønderslev Kommune træffer beslutning, om der skal arbejdes videre med en detailplanlægning for området ved Asaa, er det muligt for borgerne at komme med forslag og bemærkninger frem til den 21. juni.