LIGE NU:

Flere nordjyder end københavnere vælger sikre lån

Danskernes valg af realkreditlån er afhængig af geografi. Især nordjyderne vælger fastforrentede lån.

Det er ikke kun dialekter, madvaner og temperament, der varierer fra landsdel til landsdel. Forskellene slår også igennem i boligejernes valg af realkreditlån.

Det viser en ny opgørelse over samtlige boliglån hos realkreditinstituttet Totalkredit.

Især nordjyderne vælger fastforrentede lån sammenlignet med boligejere i landets øvrige regioner, viser opgørelsen over samtlige af Totalkredits 500.000 lån.

Hele 41 procent af nordjyderne foretrækker at kende renten i hele lånets løbetid, mens det samme kun gør sig gældende for 29 procent af københavnerne.

- Nordjylland og hovedstaden udgør yderpunkterne, hvis man ser på, hvilke låntyper der er de mest populære, siger direktør i Totalkredit Troels Bülow-Olsen.

Ifølge ham er københavnerne mere risikovillige og vælger derfor i højere grad de billige tilpasningslån med risiko for rentestigning.

- Flere nordjyder prioriterer at sove trygt om natten, vel vidende at de har den samme faste rente de næste 30 år og måske på et tidspunkt har mulighed for en konverteringsgevinst, siger han.

For boligejerne fra både Midtjylland, Syddanmark og Sjælland gælder det, at 35 procent af dem har valgt et fastforrentet lån.

Selvom flertallet af de danske boligejere stadig har lån med variabel rente, er interessen for de fastforrentede lån ifølge Troels Bülow-Olsen vokset den seneste tid.

- 2013 har indtil videre budt på en stor efterspørgsel efter fastforrentede lån. I gennemsnit har mere end hver anden boligejer valgt at søge mod større sikkerhed i form af en fast rente de næste 30 år, hvor det i 2011 var knap hver tredje, siger han.

- Selvom det uhyre lave renteniveau på tilpasningslån kan give mere luft i økonomien lige nu og her, så når et flertal af danskere altså i dag frem til en konklusion om, at det i længden er bedre at undgå eventuelle ubehagelige rentestigninger.

Troels Bülow-Olsen påpeger dog, at der også er mulighed for attraktive renter på fastforrentede lån i øjeblikket.