Flere nordjyske børn går på fri- eller privatskole

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at markant flere børn går på en friskole eller en privatskole, end det tidligere var tilfældet.

I fire nordjyske kommuner er mere end hvert femte skoleelev i første klasse tilknyttet en friskole eller en privatskole.

Det viser en ny analyse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet.

Morsø Kommune er den nordjyske kommune, hvor forældre oftest vælger en fri- eller privatskole. I 2020 gik 34,7 procent af eleverne i første klasse på en fri- eller privatskole.

På Mors var andelen af elever på fri- og privatskoler nærmest det samme i 2020 som i 2007, der er det år, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sammenligner de nyeste tal med. I andre nordjyske kommuner er søgningen mod fri- og privatskoler dog øget markant.

- Mange steder går virkelig mange børn i dag på fri- eller privatskole. En del af forklaringen er, at der er lukket mange folkeskoler siden 2007, og ofte er der så opstået en fri- eller privatskole i samme lokalområde, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Markant stigning i flere kommuner

I Thisted Kommune går 24,5 procent af eleverne i første klasse nu på en fri- eller privatskole mod 9,4 procent i 2007, mens der i Hjørring Kommune er sket en stigning i antallet af fri- og privatskoleelever fra 6,5 procent i 2007 til 22,8 procent i 2020.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan udviklingen være problematisk.

- Vi ved, at det i høj grad er børn fra ressourcestærke hjem, der går på fri- og privatskolerne. Så med forskydningen fra folkeskolen til privatskolen er vi godt i gang med at grave en kløft mellem top og bund. Vi skaber et A-hold bestående af elitens børn og et B-hold med børn fra mindre ressourcestærke hjem, siger Mie Dalskov Pihl.

Andel af elever på fri- og privatskoler

Andelen af elever i første klasse, der går på en fri- eller privatskole i de nordjyske kommuner. Tal fra 2007 i parentes.

  • Morsø Kommune: 34,7 procent (34,2)
  • Thisted Kommune: 24,5 procent (9,4)
  • Hjørring Kommune: 22,8 procent (6,5)
  • Frederikshavn Kommune: 21,4 procent (8,8)
  • Mariagerfjord Kommune: 18,3 procent (8,2)
  • Aalborg Kommune: 11,7 procent (9,4)
  • Vesthimmerlands Kommune: 11,3 procent (8,5)
  • Jammerbugt Kommune: 10,4 procent (8,0)
  • Brønderslev Kommune: 10,2 procent (3,4)
  • Rebild Kommune: 7,7 procent (3,7)

De små økommuner - herunder Læsø Kommune - er udeladt af analysen.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd


Seneste nyt

fra Nordjylland