LIGE NU:

Flere på pension

Stik mod udviklingen på landsplan får flere og flere nordjyder tilkendt førtidspension. På fire år - fra april 2009 og til april i år - er der røget 12 procent flere nordjyder ind i ordningen.

Det er især Jammerbugt, Frederikshavn og Vesthimmerland Kommuner, som har haft en stigning i førtidspensionister, mens kurven er knækket i Brønderslev, Hjørring og Mariagerfjord.

Det fortæller DR Nordjylland.

I Aalborg har der også været en stigning, men her er kommunen igang med et udredningsarbejde for blandt andet at få sygefraværet ned.

Stigningen står i skærende kontrast til udviklingen i for eksempel Syddanmark, hvor der er kommet 25 procent færre ind i ordningen.

Der er flere årsager til den nordjyske stigning i antallet af førtidspensionister - og udviklingen er meget forskellig i de enkelte kommuner.

Men direktøren i Beskæftigelsesregion Nordjylland, Karsten Simensen, tror overordnet på, at vi også snart ser et generelt fald her i landsdelen.

- Hvis der både er politisk og administrativ fokus på opgaven, så bliver der ikke tildelt så mange førtidspensioner som ellers. Den bevågenhed er for alvor på vej i alle nordjyske kommuner, og så vil vi se et fald, siger han.

Men Karsten Simensen erkender, at man nogen steder for hurtigt har parkeret folk på ordningen, som han udtrykker det.

- Grunden er muligvis kultur og kotume med baggrund i, at vi har været en tung industriregion og at den slags job forsvinder. Så har man visse steder været lidt hurtigere til at tilkende førtidspension, inden man helt har fået undersøgt alternative muligheder for uddannelse eller beskæftigelse. Nogen har set ordningen som konjunkturbestemt, hvilket det ikke er, siger han.