Flere piger vælger at sige ja til HPV-vaccination, og det glæder både Sundhedsstyrelsen og Region Nordjylland. Foto: Fred Tanneau, Scanpix

Flere piger i Nordjylland bliver HPV-vaccineret

Der er sket en stigning i antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret. Det gælder også i Nordjylland, hvor vaccinationstilslutningen blandt piger født i 2004 er steget fra 11 til 20 procent.

Efter et drastisk fald i tilslutningen til HPV-vaccination i Danmark, ser det nu ud til, at udviklingen er ved at vende. Nye tal fra Statens Serum Institut viser således, at der fra marts til august i år blev givet cirka 4.200 HPV-vaccinationer hver måned sammenlignet med cirka 2.200 vaccinationer månedligt i den samme periode sidste år.
Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

På landsplan er 55 procent af piger født i 2002 og 32 procent af piger født i 2003 nu færdigvaccinerede. Samtidig er årgang 2004 ved at komme bedre med, og der er nu 22 procent færdigvaccinerede piger, hvilket svarer til en stigning på 10 procentpoint på fire måneder. Den nye opgørelse af data, som hentes ind fra praktiserende læger over hele landet, viser desuden, at rigtig mange 12-14 årige piger har fået deres første dosis af HPV-vaccinen i de seneste måneder.

- Vi er glade for, at det nu ser ud til at gå i den rigtige retning. Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet. Og det giver os håb om, at vi kan nå op på, at mindst 90 procent af alle 12-årige piger siger ja tak til HPV-vaccination, hvilket er vores mål, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Også Nordjylland har bidraget til den positive udvikling. Tallene for landsdelen viser, at 55 procent af piger født i 2002 og 32 procent af piger født i 2003 nu er færdigvaccinerede. Hvad angår årgang 2004, har hver femte pige i Nordjylland nu fået sit sidste stik, og dermed er der tale om en stigning på mere end 80 procent i antallet af færdigvaccinerede i løbet af blot fire måneder.

- Det er glædeligt at se, at tilslutningen til HPV-vaccinen igen begynder at stige. Det er helt afgørende for immuniteten i befolkningen, at en stor andel af årgangene vaccineres mod HPV. Så jeg håber, at udviklingen vil fortsætte, siger regionsrådsformandUlla Astman.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Vaccinen er gratis for piger, indtil de fylder 18 år.

Vaccinationsdækningen i Danmark har tidligere været høj, men er faldet markant. I Danmark er mere end 600.000 personer blevet vaccineret mod HPV per oktober 2016.

Vaccinationstilslutningen er højest blandt piger født i år 1998-2000, hvor 92 procent har fået minimum ét stik, og 79 procent er færdigvaccinerede. 58 procent af alle piger født i år 2003 har indtil nu fået minimum ét stik, og 32 procent er færdigvaccinerede.

Fakta om HPV-vaccination

HPV-vaccination forebygger livmoderhalskræft, som skyldes HPV (human papilloma virus). HPV kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.
Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger i alderen 12-17 år tager imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination.

- Omkring 4 ud af 10 danskere er smittet med HPV lige nu
- Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden
- Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark
- Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen
- HPV-vaccination kan forebygge 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft
- WHO anbefaler HPV-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa

Kilde: Sundhedsstyrelsen