Siden den engelske mutation af coronavirus første gang dukkede op i Danmark den 14. november, har de danske sundhedsmyndigheder holdt øje med hvordan og hvor hurtigt den spreder sig.
Fra den 14. december til og med den 18. december er der fundet yderligere 13 tilfælde af varianten i Danmark, så ialt 46 danskere nu er konstateret smittet med den engelske variant. Varianten udmærker sig ved at være mere smitsom end andre mutationer, og derfor har mange lande også pt lukket for al flytrafik til og fra England.
De 13 tilfælde, der er fundet i 1300 positive covid-19 prøver, tyder altså på, at der fortsat er smittespredning med den nye variant, men på et lavt niveau, lyder vurderingen fra Statens Serum Institut.
Fundet i alle regioner
De 1.300 prøver er tilfældigt udvalgt blandt alle positive prøver i Danmark, og de omfatter ikke særligt udvalgte kontakter til tidligere tilfælde.
Den engelske variant er fundet i alle fem regioner. I begyndelsen af perioden blev den hovedsageligt fundet i Region Hovedstaden, men over de seneste uger er den særligt blevet fundet i Region Nordjylland – primært i Aalborg Kommune.
Det første tilfælde i Nordjylland blev fundet den 1. december, og i alt er 20 ud af 46 smittede danskere fundet i Region Nordjylland.
Ændrer ikke på risikovurdering
De nye resultater ændrer ikke på den seneste risikovurdering fra den 23. december.
- Der er fortsat tegn på samfundssmitte i Danmark med den engelske variant. Det er dog stadigt på et lavt niveau, siger afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI. Hun fortsætter:
- Konsekvenserne af, at et virus, der er mere smitsomt, spreder sig, kan være, at generelle smitteforebyggende tiltag skal styrkes eller fastholdes i længere tid for at holde epidemien under kontrol. Heldigvis er Danmark lige nu nedlukket, og vi regner med, at denne nedlukning sammen med de generelle smitteforebyggende tiltag også bremser smitten med den nye variant. Men SSI følger situationen tæt.
Arbejder på strategi
Sundhedsmyndighederne arbejder på en strategi for, hvordan man umiddelbart vil forebygge spredning med den engelske virusvariant. Men også hvordan man kan forebygge spredning med eventuelt fremtidige virusvarianter, der giver anledning til særlig bekymring.