Aalborg Lufthavn frygter passagernedgang på 20%, hvis afgiften indføres. Foto: TV2/Nord

Flyafgift rammer flest erhvervsdrivende

70 % af indenrigstrafikken i Aalborg Lufthavn består af erhvervsdrivende. Dog frygter lufthavnen en passagernedgang på 200.000 indenrigspassagererne, hvis afgiften på 75 kr. indføres.

S og SF vil indføre en flyafgift på 75 kroner pr. billet, hvis de kommer til magten efter valget d. 15. september 2011. Ifølge Aalborg Lufthavn vil det betyde en nedgang i antallet af passagerer i den nordjyske lufthavn på 200.000 passagerer. Det svarer til ca. en femtedel af de ca. én million indenrigsrejsende, der rejser gennem den nordjyske lufthavn om året.

- Det vil både gå ud over erhvervslivet og privatpersoner, siger Rikke Mølgaard, der er marketings- og kommunikationschef i Aalborg Lufthavn.

Ifølge lufthavnens egen markedsundersøgelse er 700.000 af de indenrigsrejsende mellem Aalborg-København forretningsfolk. De resterende 300.000 er på fornøjelsesrejse til hovedstaden.
 
Per Voigt, der er tidligere Adm. Direktør i en større virksomhed, var på forretningsrejse via Aalborg Lufthavn i dag. Han mener ikke, at en eventuel afgift på 75 kr. vil få nogen betydning for erhvervskunder, som ham selv.

- Vi rejser alligevel, siger Per Voigt, der bor i Lyngby, men ofte rejser til Aalborg via Kastrup.

- Det får ingen konsekvenser for erhvervslivets lyst og vilje til at rejse. Det er jo småpenge i den forbindelse, og det er i forvejen så dyrt at rejse rundt, så de der 75 kroner, de vil stille og rolig drive ind i omkostningshjulet uden at man bemærker det, siger han.

Marketings- og kommunikationschef Rikke Mølgaard er dog også bekymret for de fornøjelsesrejsende, som ifølge Aalborg Lufthavns markedsundersøgelser er meget prisfølsomme.

- Når prisen stiger, så ved vi, at de falder fra, siger Rikke Mølgaard.

Udover én million indenrigsrejsende har Aalborg Lufthavn desuden 300.000 udenrigsrejsende om året.

TV2/Nord søgte i dag på internettet efter billetter fra Aalborg til København med henholdsvis fly og tog. Ifølge søgningen kan man som privat person komme fra Aalborg til København med fly for under 250 kroner, hvis man bestiller to uger i forvejen. Med en afgift på 75 kr. yderligere, ville flybilletten stadig være  den billigste rejsemulighed, da den billigste alternative togrejse samme dag koster 330 kr.