Et parti beslaglagte ænder kan være i omløb på det sorte marked. Fødevarestyrelsen advarer mod ænderne, som er slagtet under uhygiejniske forhold. Foto: Bruno Sagsted

Fødevarestyrelsen advarer: Risiko for ”varme” juleænder

Fødevarestyrelsen beslaglagde hundredvis af uhumske og ulovlige ænder og fjerkræ hos to virksomheder. Nu er kødet meldt stjålet.

Der kan være et stort antal ulovligt slagtede ænder og andet fjerkræ i omløb. Så pas på, når du køber and eller gås til julebordet.

Det oplyser Fødevarestyrelsens Rejsehold, efter at hundredevis af beslaglagte ænder, duer og gæs er blevet væk fra to virksomheder.

Den ene virksomhed i Thy havde slagtet 58 ænder under uhygiejniske forhold i en snavset lade. Den anden virksomhed på Fyn kunne ikke dokumentere, hvor de havde fuglene fra.

Fødevarestyrelsen beslaglagde kødet sidst i november. Det betyder, at det hverken må flyttes eller sælges. Men nu er kødet meldt stjålet.

Fødevarestyrelsen ved derfor ikke, hvor de ulovlige fugle er. Bekymringen er, at de bliver solgt på det sorte marked, og at de ødelægger juledagene for dem, som spiser dem. Det kan nemlig føre til fødevareforgiftning. Symptomer på fødevareforgiftning er typisk opkast, dårlig mave og feber.

- De ulovlige fugle er pakket i almindelige fryseposer og uden korrekt mærkning. Jeg kan kun opfordre til, at man køber sin juleand hos en forhandler, man har tillid til. Der er risiko forbundet med at spise de ulovlige fugle, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold.

Nu vil Fødevarestyrelsen sammen med politiet prøve at finde fuglene.

- Hvis man støder på en lidt for billig julegås, eller en anden handel, som virker for god til at være sand, så brug din sunde fornuft. Vi hører selvfølgelig også meget gerne fra borgere, som måske ved noget om, hvor de mange slagtede fugle nu befinder sig, siger Michael Rosenmark.