LIGE NU:

Fødevareminister: - Den enkelte minkavler vil blive kompenseret for det konkrete tab

Erhvervsministeriet, beskæftigelsesministeriet og minkavlererhvervet skal nu diskutere, hvordan kompensationen skal skrues sammen.

Over en million mink skal aflives. Det stod klart efter fødevareminister, Mogens Jensen (S), torsdag aften på et pressemøde fremlagde et nyt tiltag, som skal få bugt med den stigende coronasmitte på minkfarme særligt i Nordjylland.

- Det her handler om at sikre at coronasmitten ikke breder sig i vores samfund. Der kan vi jo se at smitten på minkfarme i Nordjylland nu har bredt sig så meget, at de foranstaltninger, vi har lavet, ikke har virket. Derfor griber vi nu til det her ultimative skridt, der handler om at få aflivet de smittede minkbesætninger, de mistænkte minkfarme og så også dem, der er i en radius af otte kilometer af smittede minkbesætninger, siger fødevareministeren.

Det nye drastiske tiltag får store konsekvenser for mange nordjyder og derfor lover ministeren, at der vil komme en kompensation til de berørte personer.

- Det her får store konsekvenser for minkavlere, deres familier og ansatte og selvfølgelig også dyrene. Men der er ingen vej uden om. Det er klart, at den enkelte minkavler vil blive kompenseret for det konkrete tab, vedkommende har på, at besætningen bliver slået ned. Ud over det går vi nu i dialog om erhvervet om at se på hvordan vi i øvrigt kan hjælpe i den kommende situation. Det er en dialog der vil være mellem erhvervsministeriet, beskæftigelsesministeriet og erhvervet, siger han.

Kommune vil hjælpe ramte minkavlere

I Nordjylland er 41 minkfarme ramt af coronavirus. Hjørring Kommune er den kommune i landet, der er hårdest ramt. Her er 29 minkfarme ifølge Sundhedsstyrelsen ramt af virussen.

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), er forstående overfor ministerens nye tiltag.

- Det er den helt rigtige beslutning. Uanset hvad ministeren havde gjort, så kan minkavlerne ikke sælge deres skind. Også selvom han ikke havde truffet den beslutning. Så det er den rigtige beslutning, selvom det rammer minkavlerne hårdt, da det er deres livsværk, der er på spil, siger Arne Boelt.

Borgmesteren håber nu, at der kan findes en løsning, så farmene, kan komme op at køre igen.

- Det er nok den finansielle sektor, der kommer til at bestemme, om en minkavler kan starte op igen. Vi har mange minkfarme, der skal pilles helt ned, og så står de i en situation, hvor de skal starte op igen. Det må vi tage til den tid. Vi vil i hvert fald gøre, hvad vi kan i både Frederikshavn og Hjørring Kommuner, for at de kan komme i gang igen, slutter borgmesteren.