LIGE NU:

Fødevarestyrelsen bad minkfoderfabrik om at hakke mink om til biogas

To nordjyske minkfodercentraler er blevet kontaktet af Fødevarestyrelsen, som spurgte, om de ville hjælpe med at hakke døde mink i stykker.

Kim Mortensen, der er direktør hos Fodercentralen Limfjorden, blev fredag kontaktet af Fødevarestyrelsen, som spurgte, om de kunne hjælpe med at hakke døde mink i stykker, så de kunne bruges til biogas.

- Det er så kritisabelt og uetisk, som noget overhovedet kan være. Det er ren og skær dyremishandling, hvad der sker derude. Og det samme ville det være, hvis vi begyndte at hakke mink op her og næsten føde dem med deres egne artsfæller igen, siger Kim Mortensen.

Også driftschef Poul Pedersen fra Vildsund Minkfodercentral er blevet spurgt om at tage imod døde mink. Han blev dog ikke kontaktet af Fødevarestyrelsen men af en medarbejder fra Morsø Kommune. Han er blandt andet bange for smitterisikoen ved at håndtere de døde mink.

- Man kan ikke være sikker på, at vi ikke kan bringe smitten videre. Både til vores medarbejdere og til de farme, vi stadig leverer til, siger Poul Pedersen.

Fødevarestyrelsen ændrede forklaring

Fødevarestyrelsen nægtede i første omgang, at man havde bedt Fodercentralen Limfjorden om at hakke minkene i stykker. Men TV2 Nord har hørt et opkald, hvor den pågældende medarbejder bekræfter, at han i fredags ringede til Kim Mortensen og bad om hjælp. 

Da TV2 Nord forholdt Fødevarestyrelsen opkaldet, var der pludselig et andet svar, hvor man blandet andet henviste til, at det var en djøf'er, der havde lavet opkaldet.

- Det er jo dybt kritisabelt, og når de også kommer til at tænke over det, så var det en meget dum opringning. Jeg kan slet ikke forstå, at man kan finde på det, siger Kim Mortensen.