Før omstridt dokumentar: Sådan blev Andreas Helgstrand stor
Hestemilliardæren peger selv på tre faktorer, der har katapulteret ham og hans virksomhed op i verdenseliten.
Andreas Helgstrand har i dag taget bladet fra munden for første gang siden den omstridte Operation X-dokumentar om hårdhændet behandling af hestene i millionforetagenet Helgstrand Dressage.
Det skete i et længere interview med TV2 Nord, hvor han blandt andet fortalte, hvordan han har afskediget nu tidligere medarbejdere, ligesom ansatte har kæmpet med stress, siden muldvarpen var forbi.
Hestemilliardæren selv har måttet vinke farvel til en OL-plads til sommer i Paris efter både rideinstruktør- og rideforbundet har smidt ham på porten.
Historien bag den 46-årige Helgstrands opstigen til eliten, herunder en OL-medalje i 2008 og fire DM med fire forskellige heste, er også bemærkelsesværdig.
For at illustrere, laver han en sammenligning med fodboldverdenen.
Direkte adspurgt forklarer hovedpersonen selv, at han blev "Messi" indenfor hestesport, fordi han kan tre ret så væsentlige ting:
- Jeg kan selv spille fodbold; jeg kan selv scoute de rigtige heste; og jeg kan selv træne de fodboldspillere, siger Andreas Helgstrand i Tredje Halvleg.
Altså han kan både selv ride, han kan se, hvilke heste der er gode, og så kan han også træne andre til at blive gode.
Det er den simple, men svære opskrift.
- Der er ikke ret mange, der gør det hele på en gang, som han selv siger det.
Sådan startede han
Andreas Helgstrands far er overlæge, men var interesseret i heste.
Det var dog rigmanden bag Keops, Ole Vagner, der sendte Andreas Helgstrand i retning af forretningseventyret.
I følge B.T. havde Helgstrand hjulpet med at finde en hest til Ole Vagners hustru.
Som tak røg Helgstrand med en tur på krydstogt til Caribien, hvor historien går på, at Helgstrand spurgte Vagner, hvordan man fik råd til den båd, de sejlede på.
- Bliv selvstændig, var rådet.
Med støtte i millionklassen fra netop Ole Vagner, som siden er betalt tilbage, åbnede Helgstrand sin salgsstald i Uggerhalne - sammen med konen Marianne, som han mødte på et stutteri i Aalborg.
- Jeg fodrede nok hesten lidt mere ved siden af Marianne, som Helgstrand forklarede.
Kilde: BT.dk
Penge - mange penge - ikke nok
Faktisk var dressurrytteren bedst til at springe, da han var yngre. Det fik dog en ende, da han endte hos LEGO-familien og hestesportscentret Blue Hors i Randbøl.
- Da jeg får jobbet hos Blue Hors og Kjeld Kirk Kristiansen, er jeg nødt til at vælge side.
Det blev dressuren, og det banede siden vejen for både egen hæder, men også virksomheden, der i 2018 gjorde Helgstrand til milliardær, da kapitalfonden Waterland opkøbte Helgstrand Dressage.
Trods den kradse kritik i dokumentaren er der stadig gang i biksen, ligesom folk fra udlandet stadig flyves ind, bekræfter Helgstrand i Tredje Halvleg.
Og det er ganske ekstraordinært, at Helgstrand har mestret alle tre facetter.
- Der er jo rigtig mange velhavere, som køber verdens bedste heste, men de vinder alligevel ikke, forklarer han.
- Jeg plejer at sige, at man ikke er bedre end den hest, man har.
Erkender fejl
Efter dokumentaren i efteråret stod blandt andre Camilla Christensen frem med kritik af de forhold, hun oplevede hos Helgstrand med netop den hårdhændede behandling af hestene.
Som 17-årig i 2017 startede hun en to-og-et-halvt årig periode som groom, altså hestepasser - en periode hun overfor TV2 Nord i kølvandet på dokumentaren kaldte hårdt mentalt.
- Jeg ser jo allerede efter et par dage, at mange heste bliver behandlet rigtig hårdt med pisk, sporer og glidetøjle. Og vi grooms fik også at vide, at vi skulle være hårde ved hestene, fordi det som sagt ikke var en hundehvalp, som vi gik med.
I tirsdagens udgave af TV-programmet erkender Andreas Helgstrand igen, som i efteråret, at han bærer ansvaret for, at mishandlingen ikke burde være sket.
- Der er jo klart, at man åbenbart ikke var tæt nok på tingene. Vi har tre ejendomme med heste, og der, hvor jeg er, er ikke der, det foregår. Det er foregået på en af de andre, hvor vi rider heste til - og unge heste, der bliver tilredet, det kan godt se vildt ud, forklarer Andreas Helgstrand.
Skal man være over grænsen for at blive så god?
- Det bliver jo farligt i det øjeblik, man ikke fortæller, hvem der bestemmer. Så tager den her hest lige så stille overhånd. Og så kan det i hvert fald gå galt, siger han og fastholder dermed sit argument om, at "heste jo er vilde dyr," og de derfor kræver en vis hårdhændethed.
I staldene på begge sider af vejen ved Uggerhalne er der dagligt op mod 350 heste i sadlen.