LIGE NU:

Fogedforbud gælder alle

Mediejurist afviser, at personer uden for SIAD kan bruge den omstridte tegning af Muhammed i demonstrationen i Aalborg i dag.

I går nedlagde Fogedretten i Aalborg forbud mod at formanden for Stop Islamisering af Danmark, Anders Gravers, eller medlemmer af den danske eller den internationale moderforening må bruge Kurt Westergaards Muhammedtegning i dagens demonstration i Aalborg.
Anders Gravers gav i går udtryk for, at forbuddet ikke forhindrer andre personer i at tage tegningerne med. Men det er afdelingsforstander og ekspert i mediejura på Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, lodret uenig i.
- Fogedforbuddet er direkte rettet til organisationen og dens talsmand Anders Gravers, men ophavsretten bliver naturligvis også krænket, hvis andre deltagere i demonstrationen bruger tegningen. Den skærpende omstændighed, som fogedforbuddet medfører, vil også kunne ramme andre deltagere i demonstrationen. Ifølge retsplejeloven 651, stk.2 kan straf for overtrædelse af fogedforbuddet også anvendes over for andre, der forsætligt yder bistand til overtrædelse, siger Oluf Jørgensen til TV2/NORD.
Han påpeger, at risikoen for yderligere trusler mod Kurt Westergaard øges, hvis tegningerne bruges.
- Det vil være yderligere skærpende for de sanktioner, der kan pålægges ved retssager om groft misbrug af tegningen. Organisationen tramper således i den grad på ytringsfriheden ved at bruge tegningen i lodret strid med Kurt Westergaard idé med den, siger mediejuristen.