Fokus: Der skal skabes ligeløn i det offentlige

Med udgangpunkt i sygeplejerske-strejken drøfter Venstres Marie Bjerre og Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet, hvordan man kan opnå ligeløn på det offentlige arbejdsmarked.

Der skal skabes ligeløn i det offentlige

Sådan lyder den klare melding i TV2 Nords debat-magasin Fokus, hvor Venstres Marie Bjerre og Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet med sygeplejerske-konflikten som afsæt drøfter, hvordan man i fremtiden bedst imødegår de udfordringer, der i de seneste år flere gange har betydet omfattende konflikter i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på store offentlige områder som sundhedsvæsnet, børnepasningen og undervisningsområdet.

Vi bliver nødt til at se på, om vi har et kønsproblem på arbejdsmarkedet, lyder det fra Marie Bjerre.

- Jeg tror, det der er den største udfordring på det offentlige område, er debatten, om vi har ligeløn, og det er jo også det, den nærværende konflikt udspringer af. Det er jo det, der gang på gang sker, når vi har de debatter her, siger Marie Bjerre.

- Jeg tror, vi også politisk bliver nødt til at diskutere, om vi har et kønsproblem på arbejdsmarkedet. Om der er nogle strukturelle forskelle for kønnene, og om vi har ligeløn. Det er derfor, vi fra Venstres side siger, at vi vil gerne have en lønstrukturkomite, som kigger på strukturerne på arbejdsmarkedet for at se, om vi reelt har ligeløn, lyder det fra Marie Bjerre.

Bjarne Laustsen er enig i, at der skal kigges på, hvordan det ser ud med den reelle ligeløn på arbejdsmarkedet, men det behøver ikke være en egentlig lønstrukturkomite, der skal stå for det.

- Det skal deles lidt op. Det, at mænd tjener mere end kvinder i gennemsnit og derfor har mere i pension og så videre, er et generelt samfundsproblem, der ikke kun vedrører sygeplejerskerne. Det er generelt inden for alle brancher, og det skal vi gøre noget ved, lyder det fra Bjarne Laustsen.

- Og så skal vi også kigge på, om den uddannelse man har, om den giver den indplacering, som er ønskelig, fordi uddannelse det betyder noget. De faggrupper, der tager en lang uddannelse, investerer i deres uddannelse til gavn for samfundet, de skal normalvis også have en fordel i den sidste ende, fordi de har kortere år på arbejdsmarkedet, end dem, der går direkte ud og tjener den fulde løn fra dag ét. 

- Så de der enkelte parametre de skal selvfølgelig ind i det, men hvem skal bedst gøre det – er det folketinget eller er det arbejdsmarkedets parter ved forhandling, og der synes jeg, at det er arbejdsmarkedets parter, der skal byde ind her, siger Bjarne Laustsen.

Du kan se hele debatten i klippet foroven eller efter nyhederne klokken 19.30 mandag.

Du kan også høre debatten som podcast: 


Seneste nyt

fra Nordjylland