Fokus: - Naturen skal beskyttes - men vi må aldrig blive en folkedomstol
Foto: TV2 Nord
Natten til den 26. oktober skrabte ukendte gerningsmænd toppen af omkring 2.000 kvadratmeter fredet klit ved Sønder Strand i Skagen.
Vi skal lade politiet opklare sagerne om hærværk i naturen og ikke dømme hinanden, før vi kender motivet og gerningsmændene. Sådan lyder det fra gæsterne i debatprogrammet Fokus efter sagen fra Skagen Sønderstrand.
Selvtægt kan nemt ende med en mistænkeliggørelse af helt uskyldige mennesker.
Dén holdning kom flere gange frem under mandagens debat i magasinet Fokus. Her var emnet netop selvtægt i naturen, hvor borgere selv retter naturen til for deres egen vindings skyld.
Seneste eksempel var i forrige weekend, hvor ukendte gerningsmænd med en gravemaskine skrabede toppen af en fredet klit Sønderstrand i Skagen.
Det værste, der kan ske i vores samfund, er, hvis vi begynder at have en folkedomstol og kobler vores politi og domstole fra. Jeg vil umiddelbart mene, at dem, der bor dér, vil være de sidste til at skænde den natur, de er i.
Flemming Møller Mortensen, medlem af Retsudvalget, Socialdemokratiet
Begge gæster - medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening Thorkild Kjeldsen og medlem af Retsudvalget for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen - var under debatten enige om, at så længe gerningsmanden endnu ikke er pågrebet, skaber det alt for meget plads til løs snak og gætterier.
- Vi ved jo ikke, hvad motivet til det her er. Vi skal passe på med, vi ikke bliver folkedomstol. Det er politiet, der skal efterforske. Der skal en ordentlig sagsbehandling til. Det værste, der kan ske i vores samfund, er, hvis vi begynder at have en folkedomstol og kobler vores politi og domstole fra. Jeg vil umiddelbart mene, at dem, der bor dér, vil være de sidste til at skænde den natur, de er i, siger Flemming Møller Mortensen.
- Det sker let i vor tid, med Facebook og anden hurtig kommunikation, der er det nogle gange usagligt, dét der kommer frem. Det skal vi prøve at bekæmpe, siger Thorkild Kjeldsen.
Thorkild Kjeldsen er helt med på, at Skagboerne gerne vil have en god udsigt. Men hvis nogen på dén baggrund har ødelagt klitten, mener han ikke, målet står mål med vejen dertil.
- Jo, jeg kan sgu da godt forstå, de gerne vil have en udsigt. Men fredningen kom altså før - den er lavet i 1931 og senere moderniseret forskellige gange efterfølgende, så de ved godt, hvordan det ser ud. Og at naturen skal have lov at råde i klitterne ved man også, når man bygger sådan et sted. Og det er stadig gode, dyre ejendomme, selv om man ikke direkte kan se vandfladen, siger Thorkild Kjeldsen.
Flemming Møller Mortensen understreger, at såvel nordjyderne som medierne bør tænke over, om de går med på snakken om, hvem der står bag hærværket på den fredede klit. Især pressen skal ransage sig selv.
- Medierne bærer et meget, meget stort ansvaret her i ikke at understøtte nogle antagelser. Nu skal vi lade politiet arbejde, og det er dem, der siger, hvem skyldneren er, siger han - og peger på, at man dybest set ikke kender motivet bag hærværket.
Ifølge ham kan hærværket være lavet for at rette opmærksomheden mod en af de naboer, der nu har fået en bedre udsigt - og dermed kaste en falsk beskyldning mod vedkommende.
Naturen kan ikke forsvare sig selv
Hos Danmarks Naturfredningsforening er man i hovedbestyrelsen bestyrtet over, at nogle kunne finde på at ødelægge naturen på dén måde.
- Jeg er lige så forarget som dem, vi ser i indslaget. Det er er fredet, og så regner man med, at det er nogenlunde beskyttet mod den form for vandalisme. Så der er jeg rigtig glad for, at politiet er gået så massivt ind, for det ser vi ellers ikke altid ved ødelæggelser i naturen, siger Thorkild Kjeldsen.
- Hvis man for mange gange ikke får fat på folk, der overtræder loven, så mister man også respekten for lovgivningen og får meget mere selvtægt, siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer.
- Naturen er en meget svag part i Danmark, og derfor skal vi stå meget stærkt på fredningerne.
Ud over den ødelagte klit i Skagen, blev et fredet kystområde nær en række sommerhuse syd for Lønstrup på ulovlig vis dynget til med sand og beton - i tiden op mod jul.
Det skete i et forsøg på at forstærke kysten, så havet ikke skulle få jorden til at forsvinde under sommerhusene.
Men dén form for selvtægt er heller ikke i orden, mener Thorkild Kjeldsen.
- Det får stor opmærksomhed lige nøjagtig dér. Der er både kultur og natur på spil, siger han.
Jo, jeg kan sgu da godt forstå, de gerne vil have en udsigt. Men fredningen kom altså før - den er lavet i 1931 og senere moderniseret forskellige gange efterfølgende, så de ved godt, hvordan det ser ud.
Thorkild Kjeldsen, medlem af hovedbestyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening
Socialdemokraten Flemming Møller Mortensen er enig i, at naturen skal beskyttes.
- Vi har en rigtig god lovgivning, og den har vi, fordi naturen kan ikke forsvare sig selv - det kan dyr heller ikke. Vi ser med meget stor alvor på det politisk, når nogle ikke tager vare på det, der har værdi for os som samfund. Derfor skal man naturligvis tage afstand fra det her på den allerskarpeste måde, slår han fast.
Hærværket fra klitten i Skagen er nu blevet meldt til politiet. Man ved stadig ikke, hvem der står bag.
Frederikshavn Kommune vil spørge Fredningsnævnet om tilladelse til at genetablere klitrækken hurtigst muligt.
Debatmagasinet Fokus om selvtægt i naturen sendes mandag 4. november klokken 19.50 på TV2 Nord Salto. Du kan se hele programmet øverst i artiklen.