02:23

Folketingspolitiker: - En mulighed at vi alle betaler for arkæologiske udgravninger

Flemming Møller Mortensen vil kigge nærmere på modeller, der både kan hjælpe grundejere og fortidsminder.

Det kan blive en dyr fornøjelse for den enkelte grundejer, hvis man bor oven på fortidsminder, som kræver en arkælogisk udgravning.

Som vi har fortalt her på TV2 Nord, skal en lodsejer fra Dall af med næsten to millioner kroner til arkæologisk gravearbejde, hvis han vil bygge seks huse på sin grund. Derfor er byggeriet nu stoppet.

Læs også Milliondyre udgravninger standser byggeri: Lodsejer vil have ændret arkæologilov

Lodsejeren foreslår, at arkæologudgifter skal betales af os allesammen og ikke bare af dem, der tilfældigvis bor oven på fortidsminder.

Eventuelt betale via grundskyld

Det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen, Socialdemokratiet, er langt hen ad vejen enig i ideen om, at det er os alle sammen, der er med til at betale for disse arkæologiske udgravninger.

- For hvis arkæologerne skal grave i mange uger og måneder, så koster det. Vi har diskuteret, om der kan være en model, at kollektivet, at vi alle sammen betaler. For eksempel alle dem, der betaler grundskyld, også betaler til arkæologiske udgravninger. Og det er også muligt, at det er den vej, vi skal kigge, siger Flemming Møller Mortensen.

Han kan dog også se nogle ulemper i, at det økonomiske ansvar bliver delt ud på alle eksempelvis via grundskylden.

- For så er der ingen grund til at være mådeholdne i forhold til at grave i jorden, og det er ikke godt for kulturarven, og ikke godt for vores fortidsminder. Men jeg vil meget gerne være med til at undersøge, om der er helt nye modeller, for det kan godt være, at det er vejen at gå, siger Flemming Møller Mortensen.

Lodsejer kan bygge et andet sted

I forbindelse med sagen fra Dall siger Flemming Møller Mortensen, at lodsejeren i stedet for at bygge de seks huse lige nøjagtig der, hvor der også er fortidsminder, så kunne man skubbe husene, så de kom til at ligge på nogle arealer, hvor der stadigvæk ville være en fin udsigt.

- Så kunne man bevare det kulturarvsmæssige i jorden, hvor det ligger rigtig godt til eftertiden, og så kunne man bygge huse lige omkring det. Det er jo derfor, at prøvegravninger er en mulighed, så man ikke får den her udgift til arkæologiske udgravninger, siger Flemming Møller Mortensen.

Læs også Entreprenører mister tålmodigheden: Arkæologiske udgravninger er for dyre