LIGE NU:

Folketingsvalget på tegnsprog

I morgen går danskerne til valgurnerne og i morgen aften sidder de fleste klistret til skærmen for at følge stemmeoptællingen. Sådan bliver det også for landets ca. 5.000 døve. For første gang bliver hele valget tolket til tegnsprog.

Tegnsprogsfortolkning
Det sker, fordi DR og TV2 sender tegnsprogstolkning via "tegnsprogskanalen" på det digitale sendenet.

- Det er første gang, at jeg har fulgt så mange timers politisk debat i tv. Alle partilederrunderne er blevet tegnsprogstolket. Det er uden sammenligning en fantastisk forbedring af vores demokratiske rettigheder, udtaler Asger Bergmann, formand for Danske Døves Landsforbund.

Kæmpet i 20 år
Danske Døves Landsforbund har i mere end 20 år kæmpet for bedre tv-service for døve borgere. Og den kamp har båret frugt.

Digitalt sendenet
Med indførelsen af det digitale sendenet i 2006 fik døve deres helt egen tv-kanal "Tegnsprogskanalen", der tolker nyhedsudsendelser direkte hver aften i tidsrummet kl. 17.00-19.30.

Bedre service
Ydermere har tv-stationerne DR og TV2 forpligtet sig til at yde bedre tv-service for døve borgere i forbindelse med valg og andre større nationale begivenheder. Derfor er nyhedstolkningen i denne tid udvidet til også at omfatte valgudsendelser.

Valgkamp for døve
- Døve har i mange år været hægtet fuldstændig af i forbindelse med tidligere valg og har måttet opgive at afgive deres stemme, fordi de simpelthen ikke har vidst, hvad partierne stod for. For mig personligt har denne valgkamp da også fået en helt anden betydning, fordi jeg for første gang kan få indsigt i hvad politikerne rent faktisk mener og siger. Der er klart en verden til forskel, understreger Asger Bergmann.

2 tegnsprogstolke
Den daglige nyheds- og valgtolkning bliver dagligt foretaget af 2 tegnsprogstolke. På selve valgaftenen står der dog 4 tolke klar hele aftenen. Optagelserne til "Tegnsprogskanalen" foregår live hver aften i et studie i DR-Byen.

Digitalt modtageudstyr
Alle danskere, der har anskaffet sig digitalt modtagerudstyr, kan modtage digitalt tv herunder "Tegnsprogskanalen".