Forældre vilde med at åbne private daginstitutioner
Når kommunen lukker den lokale børnehave, genåbner forældrene den som privatejet. Antallet af private institutioner er mere end fordoblet siden efteråret. En af de nye institutioner er Naturbørnehaven Gimle i Nordjylland.
Det er en dårlig forretning at drive børnehave eller vuggestue på landet. Det mener kommunerne i hvert fald. De lukker de små institutioner, men forældrene tager chancen og åbner dem igen som privatejede. Siden efteråret er antallet af private daginstitutioner mere end fordoblet, så der i dag er 50, oplyser Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO). I efteråret var tallet 19.
Sekretariatschef i DLO Morten Kyst siger til Ritzau, at det specielt er på landet, at de nye forældreejede børnehaver og vuggestuer skyder op.
- Vi ser en stor gruppe af små private institutioner, der vokser op i meget tyndt befolkede områder. Det er klart en bevægelse imod den udvikling, der sker i kommunerne med mange besparelser og nogle meget store nye kommunale institutioner, siger Morten Kyst.
Private åbnede selv en børnehave
En af de nye institutioner er Naturbørnehaven Gimle i Nordjylland. Den har siden den 19. februar i år været ejet af forældrene.
- Børnehaven ville helt sikkert lukke, hvis vi ikke overtog den, fortæller Dorte Møller, der er forælder og bestyrelsesformand i Gimle. Gimle har 29 børn og ligger i landsbyen Aarestrup, ved Skørping, hvor der kun er 171 indbyggere.
- Kommunen fortalte os, at når der kom besparelser i forbindelse med kommunesammenlægningen, ville børnehaven lukke. Heldigvis var kommunen flink til at hjælpe os med at gøre institutionen privat, siger Dorte Møller.
Nu går det stærkt
Siden den 1. oktober 2005 har det været muligt at oprette sin egen private daginstitution. Og efter en lidt træg start er det virkelig gået stærkt på det seneste, fortæller Morten Kyst fra DLO.
- Jeg tror, at man mange steder langsomt er ved at få øjnene op for de muligheder, der ligger i loven. Det spirer og bobler rundt i landet, og jeg ved, at der er mange flere på vej, siger han og tilføjer, at de nye private institutioner deler sig i fire grupper.
- Ud over de mange nye på landet er det institutioner i forbindelse med friskoler, institutioner der tidligere har fået puljepenge og endelig selvejende institutioner, der løsriver sig fra kommunen, siger Morten Kyst.
Privat er lig med frihed
I Naturbørnehaven Gimle har det haft stor betydning, at institutionen er blevet privat.
- Nu har vi frihed til selv at bestemme, om vi vil bruge vores penge til flere pædagoger eller mere tegnepapir. Og samtidig vælger vi selv, hvad en institutionsplads skal koste, siger bestyrelsesformand Dorte Møller.
/ritzau/