LIGE NU:

Forbrugerrådet i kritik af Spar Nord

Forbrugerrådet kritiserer Spar Nord for useriøs markedsføring af bankens spekulationsinvestering i tyrkiske lira.

Forbrugerrådet retter en hård kritik mod landets femte største bank, Spar Nord, for useriøs markedsføring. Kritikken falder fordi banken stiller kunderne et investeringsafkast på 11 procent i sigte, mens det ifølge Forbrugerrådet er lige så sandsynligt, at resultatet bliver 0 procent.

- Når Spar Nord tilbyder 11 procent i årligt afkast, er det useriøst. Med lødig markedsføring ville banken have fortalt, at produktet helt overvejende består af obligationer, hvor der spilles lotto med det gennemsnitlige afkast på 4-5 procent. Optionerne, der spekuleres i, betyder, at slutfacit for forbrugeren bliver 11 procent - eller 0, lyder det fra Forbrugerrådet.

Det investeringsprodukt, som Forbrugerrådet kritiserer markedsføringen af, er en investering i en et-årig obligation, hvor afkastet afhænger af udviklingen i den tyrkiske lira over for europen. Er kursen status quo eller stiger efter 12 måneder, får kunden et afkast på 11 procent. Ligger den derimod lavere end den europæiske mønt bliver afkastet et rundt 0.

- Der er ingen mulighed for et resultat midt imellem. Det eneste, der med garanti ligger fast, er, at banken tager 1 procent i omkostninger. Så banken er - som sædvanlig - den eneste sikre vinder i denne investering. Men det fremgår ikke af de flotte reklamer, siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.

Ritzau har tidligere omtalt Spar Nords produkt med spekulation i tyrkiske lira, der nu bliver kritiseret af Forbrugerrådet. Det har ikke været muligt at træffe Spar Nords direktør Jan Gerhardt, men tilbage i april fortalte han til Ritzau, at banken altid giver en grundig rådgivning til alle kunder, som kunne have en interesse for dette produkt:

- Det her tilbud er jo kun et alternativ til de kunder, som gerne vil tage en begrænset risiko. Dem, som ikke vil det, har mulighed for at sætte deres penge ind på en højrentekonti, sagde Jan Gerhardt.

/ritzau/