Forsker: SU-reform tvinger studerende til at falde fra
Foto: TV2/Nord
Med regeringens SU-reform risikerer en lille del af de studerende at ryge ud af uddannelsen, vurderer forsker.
Regeringens SU-reform kan ende med at skubbe nogle studerende helt ud af deres uddannelse, vurderer Palle Rasmussen, professor ved Center for Uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet.
- En lille del af de studerende vil nok komme hurtigere igennem, men jeg mener også, at en del vil lade sig dumpe, fordi de ikke er klar til at gå til deres eksamener.
- Og så må de jo lade sig dumpe for ikke at få katastrofalt dårlige karakterer. For nogen vil det føre til, at de får opbrugt deres tre eksamensforsøg, og så er den studerende jo nødt til at falde fra, siger Palle Rasmussen til Ritzau.
Han henviser til, at regeringen vil gøre op med, at eksamener er noget, den studerende selv skal melde sig til - og som kan udskydes.
I dag har de studerende ret til at være et helt år bagud, men i fremtiden skal de konstant være fuldtidsstuderende for at få udbetalt SU.
Palle Rasmussen kan godt se idéen i at ændre reglerne, så de studerende automatisk er tilmeldt alle eksamener.
Men når uddannelsesminister Morten Østergaard (RV) udtaler, at der eksisterer en "forsinkelseskultur" på de danske universiteter, gør det Palle Rasmussen lidt vred.
- Det er jeg bestemt ikke enig i. Når ministeren udtaler det, så ser jeg det som et udtryk for en mistillidskultur fra hans side, siger Palle Rasmussen.
Selvom han overordnet set ikke kan se de store gevinster i regeringens varslede reform, vurderer han, at den trods alt kan få studerende på humanistiske fag på specielt
Københavns Universitet og Roskilde Universitet til at skære studietiden ned.
- Det vil måske få en effekt på de humanistiske fag, hvor det går langsomst, mens det ikke kan forbedre så meget på ingeniørvidenskab og medicin, fordi det er de studier, hvor de studerende i højeste omfang gennemfører til tiden, siger
Palle Rasmussen.
Ifølge regeringens udregninger skal reformen spare statskassen for to milliarder kroner.
/ritzau/