Få overblikket: Forstå udligningsreformen på 2 minutter
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Om lidt fremlægger regeringen sit udspil til en ny udligningsreform.
Hvad betyder det, når de rige kommuner skal betale til de fattige? Bliv klogere på regeringens bud på en ny udligningsreform her.
Hvad handler kommunal udligning om?
Helt simpelt forklaret handler den kommunale udligning om at fordele penge mellem de 98 kommuner, for at sikre at alle kommuner har råd til nogenlunde ens service for borgerne.
I 2020 fordeler den kommunale udligning cirka 18 milliarder kroner.
Der venter regeringen en utaknemmelig opgave med at forhandle og gennemføre en udligningsreform, forklarer TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, fordi stort set alle kommuner er utilfredse på forhånd. Enten fordi de skal modtage for lidt eller betale for meget.
Regeringen har som mål at få Venstre med i en aftale over midten, og ifølge Peter Lautrup-Larsen er det også meget svært at forestille sig en endelig udligningsreform uden de to store borgmesterpartier.
Hvad skal du holde øje med?
Hvilke kommuner skal bidrage med mere, og hvilke kommuner skal modtage flere penge?
Hold også øje med, hvor mange penge regeringen vil flytte mellem kommunerne, og hvilke virkemidler den vil tage i brug.
Hvad ved vi på forhånd?
Regeringen har på forhånd løftet lidt af sløret for, hvad dens udspil vil indeholde.
Regeringen lægger op til, at 60 kommuner skal modtage penge, mens 38 kommuner skal betale.
Gentofte skal afgive flest penge, mens Kalundborg kommer til at modtage flest.
Her er nogle af forslagene i udspillet:
Loft over skatterabat: Der skal indføres et nyt loft over den særlige rabat, som kommuner med en lav skatteprocent får. Loftet skal være en skatteprocent på 23,5 procent. Det betyder, at de mest velstående kommuner, der har en lav skatteprocent, kan beholde færre penge selv.
Tilskud for fraflyttere: Velhavende kommuner skal ikke længere kunne få tilskud for indbyggere, der flytter fra kommunen. Derudover skal der være et loft på 100.000 kroner per borger, der flytter fra kommunen, og fraflytningen skal opgøres over tre år.
Ældres helbred: Ældres helbred skal tælle med som en faktor i udligningen, fordi der ifølge regeringen er stor forskel på, hvor raske de ældre er i rige og fattige kommuner.
Au pair skal ikke give tilskud: Au pairer skal ikke længere tælle med som udlændinge, der giver tilskud. Kommuner med mange udlændinge får tilskud i forbindelse med integration.