03:02

Foto: Lone Vad Dam (arkiv)

1 af 2

Fortrolige oplysninger endte hos den forkerte

Jammerbugt Kommune sendte papirer med meget personlige oplysninger om to borgere til den forkerte.

Anna Maria Jensen fra Vester Hjermitslev fik for to år siden en arbejdsskade og har siden været sygemeldt. I september måned bad hun Jammerbugt Kommune om aktindsigt i sin sygedagpengesag for at få alle sine papirer. Men da hun modtog dokumenterne, var det ikke kun hendes egne papirer, hun fik. Imellem papirerne lå der nemlig fortrolige oplysninger om to andre borgere.

- Der var blandt andet udskrifter af nogle mails fra en kvinde, der henvendte sig til en sagsbehandler vedrørende sin mands sag. Det var nogle meget fortrolige mails, og kvinden understregede endda i mailen, at det var i dyb fortrolighed, at hun skrev til kommunen, fortæller Anna Maria Jensen.

Men ikke nok med det. I papirerne fandt Anna Maria Jensen også meget personlige oplysninger om et af hendes familiemedlemmer.

- Der stod nogle meget private ting, som jeg ikke vidste noget om. Jeg vidste for eksempel ikke, at den pågældende person var blevet sygemeldt. Og jeg må sige, at jeg synes, at den her sag bliver endnu værre af, at kommunen sender nogle papirer til mig om en, jeg kender. Det er meget grænseoverskridende, siger Anna Maria Jensen.

Overtræder loven

Det er både en overtrædelse af kommunens tavshedspligt og af persondataloven, når en kommune sender fortrolige oplysninger til de forkerte. Det forklarer lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

- Oplysninger om sygdomsforhold og lignende er i den tunge kategori i persondataloven. Det betragtes som særligt følsomme oplysninger, forklarer han.

Og det er samtidig også en fejl, der kan være strafbar:

- Datatilsynet kan vælge at lave en politianmeldelse, da det er det, de er specialmyndighed i. Ellers også kan de personer, det er gået ud over, vælge at lave en politianmeldelse af kommunen, forklarer Sten Bønsing.

Beskæftigelseschef i Jammerbugt Kommune, Leif Sørensen, erkender, at kommunen har begået en fejl, og han beklager sagen dybt. Han fortæller, at kommunen har undskyldt over for de personer, det er gået ud over. Samtidig fortæller han, at kommunen fremover vil dobbelttjekke alle fortrolige oplysninger, der sendes ud til borgere. Han har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Venter stadig på papirer

Anna Maria Jensen har stadig ikke modtaget alle de papirer, som hun søgte aktindsigt i hos Jammerbugt Kommune. Kommunen siger, at papirerne er sendt til hende med posten, men Anne Maria Jensen har ikke set noget til papirerne. Det får hende til at frygte, hvor de er endt henne:

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der er en anden borger, der har modtaget mine papirer. Og det synes jeg, ikke er i orden, for det er måske meget private oplysninger om mig, siger hun.

De to personer, hvis oplysninger havnede det forkerte sted, har ikke ønsket at udtale sig i sagen.