Fra mandag er der pant på juice- og saftflasker

Fremover kan saft- og juiceflasker også sendes i pantautomaten sammen med dåser og vandflasker.

Fra 1. juli udvides pant- og retursystemet til også at omfatte for eksempel saft- og juiceprodukter i emballager af plastik, glas og metal.

Det betyder, at emballagen fra juice, saft, most og smoothies også skal i pantautomaterne fremover – og der skal betales pant, når de købes. I Netto i Brønderslev talte TV2 Nord i dag med flere, der var ved at indlevere sodavand-, vand- og ølflasker og dåser til pant.

quote Jeg afleverer det, hvis der er pant på, helt klart. Jeg vil jo ikke smide penge ud,

Klaus Staal, Brønderslev

Ingen af dem var klar over, at de fra på mandag også kan indlevere emballage fra juice, saft, smoothies og most. Et tiltag, som vækker begejstring ved pantautomaten i Netto:

- Jeg ved, hvordan det ser ud langs vejene, der ligger alt muligt. Alt det, der ikke er pant på, det ryger ud af vinduet, og det synes jeg er noget svineri, siger Vibeke Nielsen fra Brønderslev.

Også Klaus Staal fra Brønderslev er tilfreds med udsigterne til flere produkter med pant:

- Det synes jeg lyder som en god idé. Så kommer der ikke til at ligge så meget rundt omkring, siger han.

52 millioner ekstra flasker

Pantflasker og -dåser fra hele Jylland ender hos Dansk Retursystem i Hedensted. Her er man lige nu i fuld gang med at forberede sig på den ekstra pantemballage, der er på vej fra på mandag. Dansk Retursystem vurderer, at mængderne vil stige med fem procent.

Det svarer til cirka 52 millioner ekstra flasker og dåser og en reduktion af CO2-belastningen med 5700 tons CO2 om året.

- Det svarer godt og vel til, at en lastbil kører rundt om jorden 203 gange. Så det er ikke en ubetydelig CO2-reduktion, der lægger i det, siger Kurt Svendsen, der er Supply Chain-direktør hos Dansk Retursystem.

 

Der er i første omgang tale om en indfasningsperiode, hvilket vil sige, at producenterne har indtil 1. november til at få sat pantmærker på deres produkter. Efter 1. november vil det ikke længere være tilladt at producere flaskerne uden pantmærke.

Hos WWF Verdensnaturfonden er de glade for den nye udvidelse af pantsystemet. Til TV2 siger Malene Møhl, plastikekspert og havbiolog hos WWF:

- Det er klart vores holdning, at en udvidelse af vores pantsystem har en stor miljøværdi. Plastik er i mange henseender det miljømæssigt bedste materiale, hvis der er en sikret indsamling og genanvendelse i høj kvalitet, siger hun.

I dag kommer cirka 93 procent af flasker og dåser med pant på tilbage i pantsystemet. Håbet er, at det fremover også vil gælde for den emballage, der kommer fra juice, saft, most og smoothie.

- Jeg afleverer det, hvis der er pant på, helt klart. Jeg vil jo ikke smide penge ud, det er jo en dum idé, siger Klaus Staal ved pantautomaten i Netto i Brønderslev.


Seneste nyt

fra Nordjylland