Seneste nyt

fra Nordjylland

Fra plus til gigantisk minus: Aalborg Forsyning taber over en kvart milliard

80 millioner i plus er vendt på hovedet.

Elselskaber har i de senere års energi- og inflationsboom sendt milliarder af kroner i kasserne på el- og forsyningsselskaberne.

Men det seneste år har energimarkedet været så ustabilt, at elpriserne har været lavere end forventet for Aalborg Forsyning.

Derfor har de lavet et underskud på mere end en kvart milliard kroner - helt præcist 270 millioner kroner, har den kommunalt ejede forsyningsgigant netop meldt ud.

Det kommer ovenpå et guldrandet år, hvor de landede næsten 100 millioner kroner i overskud. Nu er det altså vendt til et dundrende underskud, der nærmer sig 300 millioner kroner.

Forklaringen på det, de selv kalder "et udfordrende år", er blandt andet omkostninger til CO2-kvoter og kul, der har været på himmelflugt.

Kostede borgerne

Netop kulpriserne havde også betydning for forsyningsselskabets kunder for et års tid siden.

1. september 2023 hævede de nemlig prisen fra 0,684 kroner per kWh til 0,8 kroner per kWh.

For et standardhus på 130 kvadratmeter betyder det 175 kroner om måneden - det vil altså sige 2100 kroner mere om året.

Aalborg Forsyning oplevede også et stort fald i leveringen af såkaldt "overskudsvarme" fra Aalborg Portland, der i løbet af det forgangne år faldt yderligere.

Faktisk til 40 procent under niveauet for 2021.

Ikke vores skyld

- Det er udefrakommende omstændigheder, som har påvirket resultatet i Aalborg Forsyning negativt, forklarer Anna Aaen (EL), bestyrelsesforkvinde for Aalborg Forsyning, som også er rådmand på området i Aalborg Kommune.

Hun har netop i dette regnskabsår erstattet Per Clausen (EL), der i øjeblikket aspirerer til en plads i Europa-Parlamentet.

Forsyningsselskabets udfordringer har - udover prisen - ikke påvirket dig og mig; kunderne.

- Borgerne har haft varme i radiatorerne, rent drikkevand i hanerne og kunne på en sikker måde komme af med spildevand og overfladevand, forsikrer Anna Aaen.

I 2023 blev der indgået en kontrakt om levering af en af verdens største havvandsvarmepumper baseret på naturlige kølemidler.

Anlægget vil stå for op til en tredjedel af varmeproduktionen i Aalborg Forsynings forsyningsområde og skal erstatte den kulbaserede fjernvarme fra Nordjyllandsværket, når det lukkes ned i 2028.