Frafaldet er højt på de nordjyske erhvervsskoler

Mange af de elever, det lykkes at få ind på erhvervsskolerne, dropper ud af uddannelserne undervejs. Frafaldet på flere nordjyske erhvervsskoler er for stort, mener eleverne.

Det er svært at tiltrække elever til erhvervsskolerne, men det er også svært at holde på dem, når de først er gået i gang med deres uddannelse. Sabrina Lassen er en af dem, der mærker det. Hun begyndte på sin uddannelse som pædagogisk assistent i august. Ved uddannelsens start var de 32 elever i klassen, her få måneder efter er syv faldet fra.

- For det første giver det jo skolerne et dårligt ry, og så gør det også, at færre får en uddannelse, så vi har ikke så mange faglærte i arbejde senere i livet, siger Sabrina Lassen.

I løbet af sin uddannelse har den 23-årige studerende været overrasket over, hvor mange der ikke har været motiveret for at gå på uddannelsen.

- Det er da ærgerligt, at både skolen og samfundet har brugt ressourcer på, at de har gået der. De har jo selv valgt, at det er der, de ville søge ind, siger Sabrina Lassen.

En rundspørge blandt flere af de nordjyske erhvervsskoler viser, at en væsentlig andel af eleverne ikke gennemfører deres erhvervsuddannelse på det såkaldte Grundforløb 2.

quote Jeg synes, det lyder voldsomt nogle steder. Især, når man er oppe at snakke om 20 procent på en erhvervsuddannelse.

Helene Glundholdt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation

På EUC Nordvest i Thisted er frafaldsprocenten på otte procent, på EUC Nord i Hjørring ligger den på omkring 14 procent, på Erhvervsskolerne i Aars gælder det 17 procent af eleverne, på Tech College i Aalborg er frafaldet oppe på 19 procent og det samme gælder for de studerende på SOSU Nord i Aalborg.

- Jeg synes, det lyder voldsomt nogle steder. Især, når man er oppe at snakke om 20 procent på en erhvervsuddannelse, siger Helene Glundholdt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Hun mener, at der har været en tendens til, at erhvervsuddannelserne har skulle rumme alle.

- Vi ser jo folk ude på vores skoler, som egentlig ikke ved, om det er der, de hører til, og de føler sig måske ikke rigtig tilpas i den måde, som uddannelsessystemet kører. Og så kan man sige, at det ikke er sikkert, at det er der, de hører til, siger Helene Glundholdt.

SOSU Nord er en af de erhvervsskoler, der har et højt frafald. Her gennemfører omkring hver femte ikke forløbet.

- Vi gør ikke de unge nogen tjeneste ved at lade dem starte på et uddannelsesforløb for så at falde fra. Nogle af eleverne kunne godt have brugt noget mere vejledning inden start, siger Lene Kvist, direktør på SOSU Nord.

Sabrina Lassen føler, hun har truffet det rigtige uddannelsesvalg. Hun ærgrer sig over, at hendes tidligere medstuderende ikke var på rette hylde.

- Ud fra mine egne erfaringer, så mener jeg, at de tager nogle ind, som måske kunne have ventet nogle år eller skulle have været ud på noget andet først, siger Sabrina Lassen.

Det er svært at tiltrække elever til erhvervsskolerne, men det er også svært at holde på dem.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland