Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen forudser, at vi snart vil se lige så meget udvikling i landsbyer som i storbyer. Foto: TV2 Nord

03:30

Mød fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i indslaget ovenfor.

1 af 2

Fremtidsforsker: Landsbyers udvikling er snart på linje med storbyernes

Yngre familier flytter i højere grad ud til landsbyerne, og ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen vil samfundet snart få et nyt syn på landdistrikterne.

Vi hører ofte, at storbyerne vokser, og udviklingen i de små landsbysamfund er gået i stå. Men det er fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk - Center for Fremtidsforskning fuldstændig uenig i. Ifølge ham glemmer man nemlig den understrøm af folk, der dropper storbyens pulserende liv og i stedet flytter ud, hvor der er længere til nærmeste nabo.

- Om nogle år vil man holde op med at tale om landdistrikterne og de små landsbyer som steder, der er gået fuldstændig i stå. Så vil man se på det som et sted, hvor der sker lige så meget udvikling som i de store byer, siger Jesper Bo Jensen.

Læs også Flere vil bo i landsbyen

Han mener, at man skal vænne sig til en ny balance mellem land og by, og snart er det ikke kun storbyerne, der stjæler rampelyset. 

- Det er en ny balance, hvor storbyerne ikke længere er det eneste, der trækker. Og hvor vi som samfund er ved at erkende, at det er ude i de små produktionssteder, at rigtig meget af værdierne i Danmark faktisk bliver lavet, lyder det fra fremtidsforskeren.

Flere børnefamilier til landsbyerne

Torsdag var Jesper Bo Jensen inviteret til at holde oplæg på en landdistrikskomsammen i Gigantium i Aalborg. Her havde man netop fokus på landdistrikerne i Aalborg Kommune. Cirka 70.000 af Aalborg Kommunes i alt 213.000 borgere bor i landdistrikerne. 

Og ifølge fremtidsforskeren er det ikke kun ældre mennesker, der slår sig ned udenfor storbyen. 

- Efter finanskrisen er gået over, og boligpriserne er stabiliseret, så flytter de yngre familier ud fra de store byer. Ud til parcelhusene og lidt længere ud. Og i det hele taget så vil de derud, hvor der er lys, luft og rum til deres børn. Og så går de hellere på kompromis med pendlerafstanden end det hus, de gerne vil have, fortæller Jesper Bo Jensen.

Læs også Landsbydøden truer, men Astrup nægter at dø

Tendensen er ikke ny, men den var sat i bero i en overgang på grund af den økonomiske krise. Men nu ser man ifølge fremtidsforskeren igen, at yngre familier vælger storbyen fra og landsbyerne til. 

- Tensensen var faktisk også sådan før finanskrisen, så undtagelsen var årene under finanskrisen, hvor man ikke turde gøre det. Så det er en normal udvikling.

- Det, vi så kan se på det seneste, er, at man begynder at rykke længere og længere ud og faktisk flytter ud til landdistrikterne og de mindre landsbyer, forklarer Jesper Bo Jensen.