Fribyordning er for ringe

Kulturministeriets forslag til en fribyordning for kunstnerem, som er forfulgt, er for dårlig. Det mener SFs kulturrådmand i Aalborg Henrik Thomsen.

Da Kulturministeren sidste efterår lancerede ideen om at indføre en såkaldt fribyordning for kunstnere, der bliver forfulgt i deres hjemlande og får knægtet ytringsfriheden var SFs Skole- og Kulturrådmand Henrik Thomsen positiv overfor. Men på baggrund af ministerens forslag og debatten i folketinget er Henrik Thomsen imidlertid mere forbeholden.

Årsagen hertil er ikke ideen, men såvel udelukkelsen af kunstnere og kunstarter samt spørgsmålet om finansieringen.

- Jeg er stadigvæk positiv overfor ideen om, at vi i kommunerne skal huse kunstnere, der er forfulgte i deres hjemlande. Vi skal naturligvis insistere på, at der skal være ytringsfrihed. Men det nytter ikke noget kun at operere med en målgruppe, der begrænser sig til personer, der formidler det skrevne ord. Der er ganske enkelt for snævert og udelukker en række andre kunstnere og kunstarter, siger Henrik Thomsen.

Henrik Thomsen mener, at det er grotesk, at ministeren foreslår, at fribyordningen udelukkende skal finansieres af de kommuner, der siger ja til ordningen.

- Det er lidt for nemt for en minister at fremlægge et forslag, som han ikke selv vil medvirke til finansieringen af. Så bliver det hele efter min mening blot et slag i luften og et forsøg på at score et par billige point, siger Henrik Thomsen.