Frivillige amok med beton
Benthe Norheims Life Boat nr. to støbt i weekenden.
Over 100 frivillige hjalp i weekenden kunstner med at støbe en skulpturbåd.
Kunstneren Benthe Norheim og 100 frivillige hjælpere kan puste ud efter en hård men også sjov weekend. Det lykkedes dem på to dage at få lagt beton på båd nummer to i det omfattende kunst og kulturprojekt kaldet Life-Boats. De frivillige kom fra nær og fjern, og deres eneste belønning var god mad og drikke. Nå ja, og så det at være en del af noget så gammeldags som et arbejdsfællesskab.
- At være med i den her proces, hvor så mange giver den en skalle og arbejder sammen, det er simpelt hen en stor oplevelse, siger Jesper Sørensen, der er personlig ven af familien.
Han sidder inde i bugen på skibet og presser små betonfrikadeller ud gennem den jernarmering og de syv lag hønsetråd, som skibet er bygget op af - en proces, der i sig selv har taget næsten to år. På gulvet under skibet ligger kunstneren og glatter betonen ud, og det er præcis sådan det foregår hele vejen rundt med samtlige cirka syv tons beton. Den skal helst lægges ud i én proces. Derfor er de mange frivillige nødvendige. Og i øvrigt passer de godt ind i det omfattende kunst- og kulturprojekt.
- Det handler om at ville noget sammen og tro på noget, som mange mente ikke er muligt, men som kun kan gøres, fordi vi er flere om det, siger kunstneren.
Bente Norheims plan er at bygge i alt tre skulpturbåde - alle formet som kvinder. Den første står næsten færdig på gårdspladsen ved Mygdal, hvor kunstneren bor. Skibet er den unge kvinde "Ladet med længsel". Skibet, der blev støbt over weekenden, er den modne og gravide kvinde - "Ladet med liv". Den sidste, som der nu skal samles kræfter og penge til, er den aldrende kvinde - "Ladet med minder".
Alle tre både skal rundt på Europas floder drevet frem af miljørigtige elmotorer. Og som flydende kunstinstallationer skal de indgå i kulturelle stævnemøder, og de skal med garanti nok vække opsigt, hvor de kommer frem. Hvis alt går efter planen, bliver de søsat i 2016. Hjemvendt fra det første togt skal de indgå som et slags vartegn i Århus, når byen bliver Europas kulturhovedstad 2017.
Budgettet er på cirka syv millioner kroner, og pengene er ikke fundet endnu. Men på Norheim og støttegruppen bag, lyder det til at være en formsag.