Frygt for kollaps på boligmarkedet
Banker og realkredit underdriver risikoen for prisfald, mener eksperter
Boligmarkedet er i overhængende risiko for at bryde sammen, og alligevel lader ejendomsmæglere, banker og realkreditinstitutter som om, at markedet er sundt og stærkt.
Denne meget skarpe kritik bliver fremsat i en kronik torsdag i Berlingske Tidende af to fremtrædende kendere af boligmarkedet, juraprofessor Lennart Lynge Andersen og lektor i finansiering Finn Østrup, begge fra Handelshøjskolen i København.
De to peger på, at boligmarkedet er ude af balance: Hvis markedet skulle være i balance, det vil sige, at priserne hverken er på vej op eller ned, så skulle folk, som bor i ejerbolig i dag, have råd til at købe deres bolig.
- Her støder vi imidlertid på et problem, for vi kender ingen i vores bekendtskabskreds, der ville have råd til at købe deres eget hus eller lejlighed, hvis de stod over for igen at skulle købe boligen, skriver Lennart Lynge Andersen og Finn Østrup i Berlingske Tidende.
Det passer ikke
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening afviser vicedirektør Thomas Torp kritikken som ren teori.
- Jo længere væk fra markedet man er, jo mere tror man på et prisfald. En del forskere taler om risiko for store fald, men der er ingen andre, der mener det, og slet ikke de, der har deres daglige gang på markedet, siger han.
At folk ikke længere har råd til at købe deres eget hus, bekymrer ham ikke.
- Folk har jo ikke brug for at købe deres eget hus. Det er teori, siger han.
Men Lennart Lynge Andersen og Finn Østrup tager stærk afstand fra ejendomsmæglernes ubekymrethed. Det gælder også de banker og realkreditinstitutter, som står bag mæglerkæderne.
- Det er ikke i deres interesse, hvis sikkerheden for deres lån forsvinder, fordi boligpriserne er skruet for højt op, skriver de.
Bakker op om kritikken
Elisabeth Toftmann Asmussen, seniorøkonom i Realkredit Danmark, afviser også kritikken:
- Gennem hele 2006 har vi sagt, at vi mener, priserne stiger for voldsomt til, at vi kan forklare det. Og chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank, som vi jo er en del af, har sagt, at der er 25 procents sandsynlighed for et prisfald på 25 procent. Det vakte nogen opmærksomhed rundt omkring. Vi tror, der er en korrektion i gang, for i nogle områder er priserne nok kommet for højt op.
De to kronikforfattere foreslår, at man giver alle adgang via internet til faktiske salgspriser på solgte ejendomme. Desuden bør boligsælgere have pligt til at oplyse hvor længe, en bolig har været til salg, om prisen har været sat ned undervejs, og om boligen tidligere forgæves har været forsøgt solgt
/ritzau/