LIGE NU:

Fyringer skyldes færre svin

Landmændene i Nordjylland producerer væsentligt færre svin i øjeblikket. Flere og flere sælger gården.

Stalden er tom. Tage Gadensgaard lukker sin svineproduktion og sælger gården ved Hjallerup.

- Foderet er for dyrt i forhold til kødet. Det kan ikke betale sig, så vi har solgt gården, siger Tage Gadensgaard

Udover økonomien er de manglende muligheder for at udvikle gården på grund af skrappe miljøkrav også en forhindring, som har fået Tage Gadensgaard til at køre den sidste tur med trillebøren.

- Vi skal være store for at overleve. Vi kan ikke udvide nok på grund af vores beliggenhed til den pris jord koster, siger Tage Gadensgaard.

Netop prisen på jord er med til at forhindre opfedning af slagtesvin. Der skal nemlig mere jord til gyllen fra slagtesvin end til gyllen fra søer og smågrise.

- Unge landmænd investerer i sohold med 1000 eller flere søer. Det kan bedre betale sig en produktion af slagtesvin, så alene af den grund er der ikke så mange at slagte, siger Anders Andersen, Svinerådgiver, Landbonord.

De allerstørste svineproducenter af har stoppet deres investeringer i Nordjylland og udvider i Østeuropa. Dem der bliver i Danmark har brugt det seneste halve års tid med lave svinepriser til at sætte gamle søer ud og nye søer ind.

Derfor er det samlede antal svin i Danmark faldet med 10 procent på et år. Der går et lille halvt år endnu inden der produceres det samme antal slagtesvin som tidligere. De fyrede på Danish Crown i Sæby skal næppe regne med mere arbejde i fremtiden.

- Vi regner ikke med at der kommer flere slagtesvin. Det kan bedre betale sig at have søer og smågrise og så eksportere dem til udlandet, siger Anders Andersen.

Gården ved Hjallerup har været Tage Gadensgaards liv i 25 år. Den 1. september er det slut.

- Det bliver anderledes, men vi tager det som en udfordring, siger Tage Gadensgaard.