Fyrværkeri til børn er på kant med loven?

De fleste danske fyrværkeriproducenter laver fyrværkeri til børn. Det er ikke i orden, mener forbrugerrådet.

I butikkerne bliver fyrværkeriet præsenteret som et juniorsortiment. Men det er et andet ord for, at det er lavet til børn. Og det kan være ulovligt, mener Forbrugerrådet.

- Fyrværkeri, der markedsføres som velegnet til børn, er på kant med lovgivningen, siger afdelingschef Vagn Jelsøe.

Fyrværkeri kraftigere end hundepropper må ikke sælges til børn under 18 år. Desuden skal der tages særlige hensyn, når der man markedsfører produkter overfor børn, og det mener han ikke, producenterne gør.

- Fyrværkerifabrikanterne giver indtrykket af, at det her fyrværkeri, der er velegnet til børn. Men det er det ikke. Intet fyrværkeri er velegnet til børn, siger Vagn Jelsøe.

Radio24syv har dokumenteret, at der findes et juniorsortiment hos T. Hansen, Jem og Fix, Fyrværkerieksperten, Importa og Aalborg Fyrværkerifabrik.
 
Direktør for Aalborg Fyrværkerifabrik Martin Sørensen medgiver, at de laver juniorsortimentet for at tjene penge.

- Vi gør det selvfølgelig for at dække et behov. Der er et kæmpestort behov for den type fyrværkeri, siger han til Radio24syv.

Men han understreger, at markedsføringen er lavet til forældrene. Forbrugerrådet mener, der må en dommer ind overfor at vurdere, om der er tale om direkte lovbrud.

- Det kan være svært at se, om de siger, det her er fyrværkeri, som voksne kan købe til børn, eller om markedsføringen henvender sig direkte til børnene. Men i begge tilfælde er det ikke i orden, for fyrværkeri og børn skal man gøre, hvad man kan, for at holde adskilt, mener Vagn Jelsøe.

Men på Aalborg Fyrværkerifabrik, mener de ikke, det er dem, der blander børn og fyrværkeri sammen.

- Vi må bare konstatere, at selvom det er ulovligt for børn at købe fyrværkeri, så skyder de af i meget, meget voldsomme mængder. Og det er altså ikke vores markedsføring, der gør det, siger Martin Sørensen.

Sidste år var en fjerdedel af alle fyrværkeriskader på børn på 15 år eller derunder.