Garanter revser bestyrelse og direktør i ny bog om krakket i Løkken Sparekasse

Omverdenen skal lære af det overmod, uduelighed og uforsigtighed, som ledelsen i Løkken Sparekasse var præget af. Det mener tidligere garanter.

2. marts 2009 står som en skæbnedag for Kristian Andersen. Det var den dag Løkken Sparekasse kollapsede og blev overtaget af Finansiel Stabilitet, også kaldet ”Statens skraldespandsselskab for fallerede pengeinstitutter." Kristian havde altid haft blind tillid til Sparekassen, men med ét var hans og hustruens garantbeviser for 280.000 kroner værdiløse. Sammen med tre andre har han nu skrevet en bog om forløbet. Det har fået titlen ”Overmod – Løkken Sparekasses kollaps”.

- Jeg vil gerne have alle de uhyrligheder, der skete i Løkken Sparekasse, frem. Også alt det der skete efter kollapset, hvor vi kæmpede garanternes kamp for at få erstatning for deres garantikapital, siger Kristian Andersen, der kom til at stå i spidsen for Garantløkken – en sammenslutningen af garanter i Løkken Sparekasse.

Det samlede tab i Sparekassen lyder på omkring en milliard kroner. Garanterne alene tabte garantbeviser for 173 millioner kroner. Nu mener Kristian Andersen, at omverdenen skal lære af det han kalder overmod, uduelighed og uforsigtighed i ledelsen af Løkken Sparekasse.

quote Hvis der var en landmand, der skulle låne 10.000 kroner til noget traktor-sjov, så kunne de bruge det meste af bestyrelsesmødet på at diskutere det. Men så kom der en af de fyre der i ferrari og skulle have 50 millioner kroner, og det tog kun fem minutter. Det er det, der udtrykker, hvad der foregik i den bestyrelse.

Kristian Andersen, tidligere garant, Løkken Sparekasse

- I bestyrelsen kan man ikke bare sidde og drikke kaffe og spise blødt brød. Man skal efter min mening sætte sig ind i, hvad det arbejde består af, hvad er det for et ansvar og forpligtigelser man har, siger Kristian Andersen.

Voldsom vækst i sparekassen

Fra 2005 til 2008 havde Sparekassen en voldsom vækst. Udlånene steg fra 686 millioner kroner til 1475 millioner kroner. Tidligere havde man mest beskæftiget sig med lokale kunder, men nu begyndte Sparekassen at låne penge til udenbys ejendomsspekulanter. I dag mener Kristian Andersen, at direktøren var overmodig, og bestyrelsen var alt for ukritiske overfor ham.

- Hvis der var en landmand, der skulle låne 10.000 kroner til noget traktor-sjov, så kunne de bruge det meste af bestyrelsesmødet på at diskutere det. Men så kom der en af de fyre der i ferrari og skulle have 50 millioner kroner, og det tog kun fem minutter. Det er det, der udtrykker, hvad der foregik i den bestyrelse, siger Kristian Andersen.

For Per Vandkrog fra Aabybro vækker den nye bog gamle følelser. Han vil ikke sætte tal på, men siger, at også han tabte tusindvis af kroner som garant.

- Direktøren har jo haft sådan en form for volumensyge. Der skulle ekspanderes, og der skulle ske noget. Bestyrelsesformanden – ham kendte jeg så udmærket godt – han har jo bare på efterbevilling godkendt alle de der mærkelige lån, som direktøren kom rendende med, siger Per Vandkrog.

Nej til gruppesøgsmål

Den sunde del af Sparekassen blev overtaget af Nordjyske Bank. Foreningen Garantløkken forsøgte at få lov til at lave et gruppesøgsmål mod Finansiel Stabilitet, for at få deres penge tilbage. Men det afviste Vestre Landsret.

- Vi fik ikke ret meget hjælp, af det man med en bred formulering kan kalde det danske system. Der tænker jeg på forbrugerombudsmand og politikerne. Der stod vi meget alene, siger Kristian Andersen.

Både den tidligere bestyrelsesformand Poul Sørensen og direktør Poul Johnsen har via deres advokater overfor TV2NORD afvist at kommentere på den nye bog. De taler først til januar, når de sidder i vidneskranken, når Finansiel Stabilitets erstatningssag mod dem begynder i Venstre Landsret. Finansiel Stabilitet mener, at Sparekassen blev drevet så udueligt at direktøren, formandsskabet og sparekassens revision er ansvarlige for et tab på 275 millioner kroner, og de penge vil man have igen. Kristian Andersen vil sidde på tilhørerpladserne hver af de 40 retsdage, der er afsat.

- Det, der foregår, er så grotesk. Hvis ikke man kan blive dømt på sådan noget, så kan man jo næsten opføre sig fuldstændigt som man vil indenfor pengeinstitutsektoren, uden at det har nogen som helst konsekvenser, siger Kristian Andersen.

”Overmod – Løkken Sparekasses kollaps” udkommer fredag.


Seneste nyt

fra Nordjylland