LIGE NU:

Genbrug er et hit

Det er trendy at lave nyt ud af gammelt. Det sætter Nordjyllands Historiske Museum nu fokus på.

De fleste af os kan nok blive bedre til det - nemlig at genbruge i stedet for at smide ud. På Nordjyllands Historiske Museum kan man lige nu se, hvordan man gjorde for mange år siden, hvor genbrug var en nødvendighed - og hvordan genbrug i dag er blevet in.

Det er nærmest alt, der kan genbruges - det er kun fantasien, der sætter grænser. På udstillingen Småt Brugbart kan man lige nu få et indblik i, hvordan forholdet til genbrug har ændret sig gennem tiden.

- Genbrug var før i tiden en livsnødvendighed. Alle gjorde det - man kendte ikke til ordet genbrug, det var naturligt, at man brugte tingene til de var slidt op, siger Inger Bladt, der er museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum.

Det er først indenfor de seneste 30 år, det er blevet normalt at smide ting ud. Før det blev alt lige fra træ, papir og emballage til tekstiler og metal genbrugt. Nu drukner vi nærmest i ting, og smider dem gerne ud, før de er slidt op.

- Der er ikke den samme tålmodighed med at sidde og lappe og få ting til at vare ved. Der er heller ingen, der stopper strømper i dag, med mindre de er hjemmestrikkede, siger Inger Bladt.

Genbrug er altså gået fra at være en nødvendighed til at være et valg. Og lige nu er genbrug det helt store hit - især blandt unge, der ser genbrug som en mulighed for at have noget, som ingen andre har.

- Genbrug er i dag sådan noget, der laver lidt sjov. Det er ikke ting, der er nødvendige, men mere pynt, siger museumsinspektøren.

Hun har et helt særligt forhold til de gamle sager.

- De går lige i hjertet, for man kan se, at der er mennesker bagved, der har lavet det. Det er ikke sikkert, det er så pænt, men det er noget, folk selv har lavet. Det er håndværk, siger Inger Bladt.