Gjerskov: Dansk landbrug i top trods gæld

Foto: TV2/Nord

Danske landmænd er tynget af gæld. Reformer og bæredygtighed skal få dem på ret kurs, mener ministeren.

Vejen fra marken til banken er lang for de danske landmænd, der har mere end tre gange så stor gæld, som de andre landmænd i EU. Men der er lys i mørket, mener fødevareminister Mette Gjerskov (S).

- Landbrugets store gæld er meget alvorlig, men jeg hæfter mig ved, at ser man bort fra lønomkostninger og gæld, så ligger dansk landbrug i top, siger ministeren i en kommentar til en analyse fra Fødevareøkonomisk Institut, FOI.

- Forbedret konkurrenceevne og produktivitet er topprioriteter for regeringen. Sideløbende må landbruget som resten af Danmark forsøge at arbejde sig ud af deres aktuelle gældsproblemer, siger Mette Gjerskov.

Rapporten viser, at danske landmænds gæld i gennemsnit er på 54 procent af aktivernes værdi. Og det er en del over snittet hos landmænd i de 27 EU-lande. De har i gennemsnit en gæld på 15 procent.

Den høje gæld og høje lønomkostninger er i øjeblikket dansk landbrugs største udfordring, når det gælder konkurrencen med vores nabolande.

Men rapporten viser også, at danske landmænd ligger i top, når det gælder forskning, innovation, værditilvækst, bæredygtigt produktion og grønne løsninger

Ministeren understreger, at dansk landbrug og fødevareindustri stadig er blandt de mest produktive i verden.

Den økologiske produktion har netop rundet en milliard kroner. Og det viser ifølge ministeren, at grøn omstilling er en del af løsningen.

Mette Gjerskov mener, at mange landmænd har en fornuftig økonomi. Men udviklingen de sidste 10 år med svag produktivitetsudvikling og stigende gæld i landbruget bekymrer hende.

Derfor har regeringen nedsat Natur- og landbrugskommissionen, der skal se på problemerne for danske landmænd.

- Den skal give os et samlet bud på, hvordan danske landmænd fremover kan udnytte styrkepositionerne og få sorte tal på bundlinjen, samtidig med at vi tager hensyn til natur og miljø, siger fødevareministeren.

/ritzau/

Forsiden lige nu