Foto: BoVendia / TV2 Nord

Glad nordjysk boligselskabsdirektør: Beboerne får klart bedre boliger

Med den største boligaftale nogensinde kan 23 nordjyske boligselskaber og i alt 8.474 boliger nu se frem til at få sat gang i renoveringsprojekter for op mod 2,5 milliarder kroner.

Et bredt politisk flertal præsenterede tirsdag eftermiddag en aftale om at afsætte 30,2 milliarder kroner til grøn renovering af boliger i den almene sektor. Det er renoveringer, der skal laves over de kommende seks år med start allerede i år. 

Og det er en nyhed, der skaber glæde hos boligselskabet BoVendia i Hjørring.

- Det er super godt os, for vi har en del gamle boliger-sager, som står på renoveringslisten. Det er rigtig godt for beboerne, der får bedre boliger med bedre indeklima. Vi kan som boligselskab udleve den langsigtede plan, vi har i forhold til at renovere boligerne. Det er også penge, som vi har efterspurgt i mange år, så super glædeligt, lyder reaktionen fra Johnny Jensen, der er direktør i BoVendia.

Læs også Ny aftale om boligskat: Så meget skal du have tilbage i skat

Aftalen skal sikre sunde og tidssvarende almene boliger og være til gavn for lejerne, den grønne omstilling og genopretningen af dansk økonomi, lyder det fra Boligministeriet om den nye aftale.

- Stilladserne vil skyde op allerede i år. Og I vil se, at der kommer mange unge på stilladserne, for hver syvende af de beskæftigede på renoveringsprojekterne skal være lærlinge, fortæller boligminister Kaare Dybvad (S).

2,5 milliarder til Nordjylland

Pengene til renoveringerne finder aftalepartierne i Landsbyggefonden, som de almene boligselskaber hver måned selv indbetaler til. Med aftalen sættes der allerede nu gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste, hvortil der afsættes 18,4 mia. kroner i 2020 og 2021.

 

 

På ventelisten er der i alt 50 nordjyske projekter fordelt i det meste af Nordjylland. Blandt andet hos BoVendia i Hjørring, der nu kan sætte gang i projekterne.

- Det er jo lejernes penge, der kommer i spil. Det er den måde, som Landsbyggefonden er finansieret på. Det er godt, at lejernes penge på den måde kommer ud at arbejde.

- Det betyder jo, at mange af vores renoveringsprojekter bliver gjort færdige. Beboerne får klart bedre boliger, og de får nogle betalige boliger i 2020-standarder, siger Johnny Jensen fra BoVendia.

På ventelisten er der 23 nordjyske boligselskaber, og til sammen har de renoveringsprojekter for knap 2,5 milliarder kroner, som nu vil blive realiseret. Det omhandler 8.474 boliger.

Grøn aftale

Aftalen betegnes som særdeles grøn, og betyder eksempelvis et skifte i Landsbyggefondens støttesystem, hvor et nyt grønt støttekriterium blandt andet indføres.

Læs også Regeringen frigiver milliarder: Nordjysk boligselskab fremrykker renoveringsprojekter

- Aftalen er ikke kun den største samlede boligaftale nogensinde. Det er også den grønneste og udgør et strukturelt skifte i tilgangen til renoveringer af almennyttige boliger. Renoveringer af de almene boliger bliver i fremtiden markant grønnere, og samtidig får vi afprøvet fremtidens bæredygtige løsninger som store varmepumper og intelligent digital styring af energiforbrug i bygninger, som kan have stor betydning for den grønne omstilling på længere sig, siger Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Omkring en million danskere bor i dag i en almen bolig.