LIGE NU:

Glæde på de nordjyske værfter

Der er glæde i dag hos de nordjyske værfter. En masse arbejdspladser er formentligt reddet. Siden i går aftes har medingen nemlig bredt sig, om at arbejdsopgaverne med reparation og vedligeholdelse af flådefartøjer i Danmark sandsynligvis ikke sendes i EU-udbud alligevel.

Medarbejdere og arbejdsgivere på de nordjyske værfter kan gå på sommerferie med mere ro i maven.

- Alt hvad der foregår i den retning der, det kan vi kun klappe i vores små hænder over, og være meget glade for. Det har vi jo kæmpet for i de sidste tre-fire måneder, siger Niels Mathiesen, der ejer Mathis Værft i Aalborg.

Søværnets skibe bliver i dag vedligeholdt på danske værfter. Men værfterne stod potentielt til at miste opgaverne fra Søværnet, fordi den tidligere forsvarsminister Nicolai Vammen (S) fremover også ville lade udenlandske værfter byde ind på opgaverne. Det skabte oprør i den maritime industri i både Aalborg og Frederikshavn.

Men nu lyder meldingen fra den nye forsvarsminister Carl Holst (V) altså anderledes. Forsvarsministeriet oplyser til TV2 Nord:

"Der er i forhold til udbud af forsvarets skibsvedligeholdelse foreløbig gennemført en såkaldt prækvalifikation af værfter. Sagen vil - inden prækvalifikationen endeligt afsluttes og et egentligt udbud iværksættes - blive drøftet igen i forligskredsen efter sommerferien."

Ifølge det nordjyske folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V), betyder det, at EU-udbuddet er sat i bero og formentligt ikke bliver til noget. Han sagde i går til TV2 Nord:

- Jeg er utrolig glad for, at ministeren nu på min foranledning genovervejer sagen og har stoppet processen. Der er i realiteten tale om, at over 1000 arbejdspladser kan gå udenlands over de næste 7 år. De fleste fra Nordjylland, siger Preben Bang Henriksen.

Ifølge værfterne køber Søværnet opgaver for op til 700 millioner kroner om året. De 53 danske flådefartøjer er derfor attraktivt arbejde for værfterne.

- Vi vil alle sammen gerne lave noget for søværnet. Vi er stensikre på at vi får vores penge. Det er spændende opgaver, og det er gode mennesker at arbejde sammen med, siger Niels Mathiesen.