Gode råd: Sådan undgår du at sankthans-bålet breder sig

En sikker og hyggelig sankthansaften kan hjælpes godt på vej, hvis man følger en række simple råd.

Hvert år den 23. juni rykker de danske beredskaber ud til dobbelt så mange brande som normalt. Årsagen er naturligvis, at tradition byder os at tænde store og små bål, synge Midsommervisen og sende en "heks" mod Bloksbjerg.

Kort sagt: På sankthansaften er brandfaren i Danmark dobbelt så stor som ellers.

Gode råd og sund fornuft kan dog være med til at minimere risikoen for at bål bliver til brand samtidig med at aftenen bliver hyggelig. Det har Danske Beredskaber gjort.

Først og fremmest skal du vælge din brændsel med omhu.

Helt optimalt bør du kun bruge tørt og rent træ og undgå for eksempel trykimprægneret eller malet træ på bålet. De kan nemlig afgive skadelige dampe, når de brændes af.

Derudover kan det være en god ide at dække bålet ned indtil kort før det skal antændes.

- DMI spår, at det bliver en varm, men temmelig våd sankthansaften. Derfor kan man med fordel dække bunken af haveaffald til med en presenning eller vente med at køre det ud, så det ikke bliver vådt og svært at antænde om aftenen, siger Elias Samsø Larsen, der er beredskabsinspektør hos Østsjællands Beredskab.

Bunker med haveaffald er i øvrigt et yndet tilholdssted for dyr, og de risikerer med stor sandsynlighed at omkomme i flammerne, hvis ikke man inden antænding sikrer sig, at dyr opholder sig i sankthansbålet.

En anden vigtig huskeregel er at placere bålet hensigtsmæssigt og efter reglerne. Og det er vel og mærke regler, der gælder i din egen have også.

Bålet skal placeres mindst 30 meter fra bygninger med hårdt tag, 60 meter fra marker og 200 meter fra stråtækte huse eller andet letantændeligt materiale. Og i vindretningen skal afstandene være det dobbelte.

I din egen have er det, hvis du overholde ovenstående afstandskrav, i udgangspunktet lovligt at tænde et sankthansbål, men på offentlige arealer er der oftest regler der forbyder eller begrænser mulighederne for bål. Undersøg hvad din kommune har af regler på området.

Derudover er det vigtigt at have et eller flere slukningsmidler i nærheden af bålet.

- Selv om man har taget alle forholdsregler, så kan det ske, at der går noget galt. Derfor råder jeg altid folk til at tage en vandslange eller en brandslukker med ud til bålet, så de kan slukke det, hvis der opstår problemer, siger Elias Samsø Larsen.

Og så er det ganske vigtigt ikke at hælde benzin eller andre optændingsvæsker på bålet. Det kan nemlig betyde at bålet eksploderer.

I stedet opfordres man til med en fakkel eller ukrudtsbrænder at starte bålet i kernen hvor tørt kvas eller sammenkrøllede aviser kan hjælpe med at få gang i bålet.

Når Midsommervisen er sunget, og regnvejret er ved at være trættende skal bålet slukkes, og det er ikke nok at satse på Moder Naturs hjælp. Der skal mere vand til.

- Noget af det, vi kører meget til, er bål, der ikke er slukket ordentligt og dermed blusser op igen om natten, hvor folk kommer forbi og bliver nervøse, siger Elias Samsø Larsen.

Han har et tip til, hvordan man sikrer sig at bålet er helt slukket.

- Hvis man sprøjter vand på bålet, er det tydeligt at høre, om det stadig er tændt, for i så fald vil det begynde at syde. Hvis vandet derimod løber af som vanddråber, så er bålet kølet af.

Herunder kan du se, hvor mange brande beredskabet i Nordjylland mellem 2011 og 2015 er rykket ud til sankthansaften.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland