Grænseaftale: Kriminelle østeuropæere kan komme ind via Nordjylland
Den dansk-tyske grænse blev i dag bemandet med 30 nye toldere. Men de nordjyske grænser mod Norge og Sverrige får ikke del i den øgede kontrol. Dermed mener oppositionen at der stadig er fri adgang til Danmark for de østeupæiske kriminelle, grænsekontrollen ellers er sat i verden for at bekæmpe.
Den dansk-tyske grænse blev i dag bemandet med 30 nye toldere. Men de nordjyske grænser får ikke del i den øgede kontrol. Dermed mener oppositionen, at der stadig er fri adgang til Danmark for de østeuropæiske kriminelle, grænsekontrollen ellers er sat i verden for at bekæmpe.
Velkommen til Danmark. Færgen fra Gøteborg er netop lagt til kaj i Frederikshavn, og bilerne kan køre ind i landet uden at blive kontrolleret. En komfortabel rute for de østeuropæiske kriminelle, mener Socialdemokraterne.
- Det er den form for smutveje forbryderne hurtigt finder, hvis de har noget at skjule. Hvis der er kontrol et sted, så finder forbryderne hurtigt ud af at søge hen, hvor der ikke er kontrol, siger Rasmus Prehn, der er nordjysk folketingsmedlem for Socialdemokraterne.
De 30 nye toldere ved den dansk-tyske grænse blev fulgt af stort medieopbud i dag. Dansk Folkeparti, der er idemændene bag den nye grænseaftale, er ikke bange for at de kriminelle bander nu vælger at køre op gennem Sverige for at tage færgen til Nordjylland. Dansk Folkepartis Folketingsmedlem Bent Bøgsted har store forventninger til personalet på Stena Lines færger.
- Hvis man bliver mistænksomme på færgen, om at der er nogle personer der ikke har rent mel i posen, så kontakter færgepersonalet normalt politiet. Så står politiet ved færgen, når den kommer til Frederikshavn eller Hirtshals.
Så det er færgepersonalet der skal være toldere?
- Nej, de skal ikke være toldere. De plejer bare at give besked til politiet, siger Bent Bøgsted.
Valgforsker Ditte Shamshiri-Petersen fra Aalborg Universitet mener, at Dansk Folkeparti blæser til valgkamp med grænseaftalen. Men statistik over hjemmerøverier viser fra Rigsadvokaten viser at kun 2 ud af 36 gerningsmænd kommer fra Østeuropa.
- Man kan se aftalen som symbolpolitik. Symbolpolitik er kendetegnet ved love og forslag som reelt ikke har en effekt på det problem de handler om. Der er mere tale om en symbolsk betydning, samtidig med at politikerne bag sender et signal om, at de tager sig af det her problem, siger valgforskeren.
Indbrud begået af østeuropæere er steget de seneste år. Socialdemokraterne mener at man får mere for pengene, hvis man styrkede politiets indsats overfor østeuropæiske bander i stedet for flere toldere.
- Det at man sætter kontrol op vil altid have en eller anden effekt. Det jeg frygter er, at vi ikke får effekt nok i forhold til det, det koster, siger Rasmus Preh (Soc.dem).
Dansk Folkeparti er overbeviste om at indsatsen vil give resultater.
- Hvad gør I hvis det viser sig, at det her virker ikke? Så langt er vi slet ikke kommet i tankegangen. Vi tror selvfølgelig på at den her indsats vil have sin virkning, siger Bent Bøgsted.