Gudumholm er årets landsby
En masse ildsjæle, et stærkt sammenhold og gode ideer - det er de vigtigste ingredienser i opskriften på at skabe en levende landsby og undgå udkants-død og spøgelsesbyer. Det er de et levende eksempel på i Gudumholm, som i dag blev kåret til årets landsby i Aalborg Kommune.
Gudumholm løb med prisen, da Årets Landsby 2013 i Aalborg Kommune torsdag blev kåret.
I landsbyen Gudumholm kan de noget særligt, og derfor løb byen med prisen, da foreningen af Landsbyer i Aalborg Kommune torsdag kårede Årets Landsby 2013.
Gudumholm er under udvikling. Byen har fået sig eget fitnesscenter, foreningslivet klarer sig godt og skolen fungerer. Det er ellers ikke hverdagskost i byer med mindre end 800 indbyggere.
- Mange af dem, der flytter til Aalborg for at studere, kommer faktisk tilbage igen. Alle bakker op om aktiviteterne både i idrætsforeningen og også her i Brugsen, siger brugsuddeler Jesper Bertelsen.
I mange byer har den lokale Brugs måttet lade livet, men i Gudumholm er tonerne anderledes. Jesper Bertelsen er i øjeblikket i gang med at bygge om i forretningen og han regner med, at Brugsen også i fremtiden vil være et af byens samlingssteder.
- Der er et meget stærkt sammenhold i byen. Folk kommer hinanden ved og hjælper hinanden, siger Jesper Bertelsen.
Et af de steder, hvor borgerne kan mødes, er i Gudumholms nye fitnesscenter, som åbnede 1. februar.
- Det viser noget om sammenholdet i byen, at vi har kunnet få sådan et projekt op at stå. Jeg tror ikke, at det kunne lade sig gøre i mange andre byer af denne størrelse, siger pensionist Kort Andersen, der er seniorinstruktør i det nye fitnesscenter, som har kostet mere end tre millioner kroner at opføre.
I Gudumholm er de ikke bange for at føre en god idé ud i livet, og heldigvis har borgerne været gode til at tænke ud af boksen. Derfor er der blandt andet blevet skabt et stisystem på skrænten, som omkranser byen.
Gode ideer og intentioner gør det dog ikke alene. Der er også brug for nogle ildsjæle, som bruger mange timer på frivilligt arbejde.
- Man er nødt til at komme ud og få fat i hånden på folk, så man får dem med. Det er ikke nok bare at sætte et opslag op, siger Jan Løve, der har været med i flere af de arbejdsgrupper, som har sat gang i projekter i Gudumholm.