Foto: Johnni Isaksen

Guide: Det kræver det for studerende der vil købe lejlighed

Presset på lejeboligmarkedet er stort i Aalborg. Derfor opfordrer ejendomsmæglere nu til, at studerende kigger på muligheden for at købe.

Studiestarten på universiteterne er for nyligt skudt i gang. Flere tusinde nye studerende kigger derfor på mulighederne for at bå i Aalborg, så de kan bo tæt på drømmeuddannelsen. 

Det betyder også, at lejlighederne i Aalborg bliver revet væk. Lejeboligmarkedet er presset, og derfor har flere ejendomsmæglere en appel til de unge: køb en lejlighed.

Men er det realistisk som nyudklækket studerende med SU som eneste indkomst at gå i banken og låne til sådan en investering? Det har vi spurgt Peter Jensen fra Mybanker.dk om. 

- Hvis man står og snart er færdig med sin uddannelse, og banken kan se, at der er høj beskæftigelse i dit fag, og de forventer man går ud og får en stabil løn, så er der gode muligheder for, at man kan blive godkendt til et lån, fortæller Peter Jensen, der er kommunikationschef hos MyBanker. 

Hvis man er ny studerende og kan se frem til fem år på SU, så kan det blive en større udfordring at få overtalt banken til, at man skal låne penge til investering i fast ejendom. 

Krav til køb af lejlighed

  • Du skal selv kunne betale 5 procent af lejlighedens værdi
    • Dvs. Ved køb af en lejlighed til 1 mio. kroner, skal du kunne betale 50.000 kroner i udbetaling.
  • Du skal kunne tåle at betale et fastforrentet realkreditlån med afdrag. 
    • Dvs. Ved køb af en lejlighed til 1 mio. kroner, skal du kunne betale 4.800 kroner før skat om måneden til realkreditinstitut.

- Det er problematisk, hvis man lige er startet her for to uger siden. Der er en højere grad af usikkerhed. Der er ikke udsigt til en høj indtægt, det kan være, du dropper ud og så videre, fortæller Peter Jensen. 

Hvis man har svært ved at leve op til disse krav, så er der veje udenom. En god opsparing eller gode forældre er et godt skridt på vejen. 

- De krav her kan være svære at leve op til på SU, men hvis man har en god opsparing, så kan det være at banken vurdere, at man godt kun vedligeholde sin gæld, selvom man er på SU. En anden mulighed er, at man kan få sine forældre til at kautionere for sig, fortæller Peter Jensen. 

At forældrene kautionerer betyder, at hvis man ikke kan betale sin termin, så går realkreditinstitut direkte til forældrene og beder om pengene. 

Læs også Spar Nord: Det er ganske få studerende, der kan købe egen lejlighed