LIGE NU:

Håb for grønlandske pensionister i Nordjylland: Oppositionsparti vinder valget i Grønland

Efter stemmerne er blevet optalt ved valget i Grønland, står det klart, at regeringspartiet Siumut taber positionen som det største parti. Og det er godt nyt for de grønlandske pensionister, der bor i Aalborg, mener direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg.

Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) bliver det største parti og vinder af valget i Grønland.

Det står klart, efter Inuit Ataqatigiit har fået 36,6 procent af stemmerne, mens regeringspartiet Siumut blot har fået 29,4 procent af stemmerne. 

Et af de helt store temaer i valgkampen har været, om der skal tillades minedrift i Kvanefjeldet i det sydlige Grønland. Det er oppositionspartiet IA modstandere af, og det er muligvis en af årsagerne til, at de har været en stemmesluger ved valget, udtaler Siumuts formand, Erik Jensen til TV 2.  

Pension på dagsordenen

En anden grund til, at IA har høstet stemmer, kan være partiets fokus på de sociale forhold, mener Bo Albrechtsen, der er direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg.

Inuit Ataqatigiit betyder folkefællesskab, og gennem valgkampen har de haft forhandlinger af pension til ældre i Grønland som et tema. Udsigterne til et større fokus på pensionsforholdene i Grønland glæder Bo Albrechtsen. 

- Det vil få en stor betydning for de grønlændere, der er bosiddende i Aalborg, hvis IA kommer til magten og sætter fokus på pensionen. Den grønlandske pension er så lav, at de ikke mener, de kan overleve på den. Derfor kommer flere grønlændere til Danmark for at få pension, siger han. 

Positivt for pensionister

Bo Albrechtsen mener, at det mulige magtskifte i Grønland vil være positive nyheder hos den ældre del af grønlænderne. 

- Hvis pensionen ender med at stige i Grønland, vil pensionisterne måske flytte tilbage til Grønland igen. Og det tror jeg i virkeligheden er deres helt store ønske. 

Det står dog endnu ikke klart, hvem IA vil danne regering med. Såfremt partiet lykkes med at danne regering, vil det være anden gang i historien, at et andet parti end Siumut står i spidsen for Naalakkersiusut, Selvstyret.