Hannah blev afvist som læge på grund af sit pas – nu svarer Magnus Heunicke

Trods en bøvlet brexit-regel er der nu håb for unge som Hannah.

Hun har selv betalt. Hun taler flydende dansk. Sygehuset ville gerne have hende. Og vi mangler desperat læger.

Alle dele var på plads, men alligevel måtte 28-årige Hannah Pakes, der har boet 20 år af sit liv i Danmark, nedslående konstatere at en særlig regel vendte tommelfingeren nedad.

Som uddannet læge med vikarjob på Aalborg Universitetshospital var hun klar, men fordi hendes forældre er britiske, betød brexit også farvel til turnusstillingen på mave -og tarmafdelingen.

Hendes statsborgerskab var ikke-EU.

Nu er der der dog kommet godt nyt i den bizarre sag.

Efter TV2 Nord fortalte Hannahs historie, har sundhedsordfører Per Larsen (K), stillet spørgsmål til minister Magnus Heunicke.

- Deres svar er jo positivt. Jeg håber bare at de undtagelser, de nævner også gælder mig.

Sådan er Hannah Pakes egen udlægning af svaret.

Det svarede Sundhedsministeren bl.a.

"Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst, at de kan undtage læger, som er statsborgere i et land uden for EU/EØS, men som er uddannet i et andet EU/EØS-land fra sprogkrav, mundtlig og skriftlige fagprøver og kursus i dansk sundhedslovgivning. Styrelsen efterspørger i den forbindelse en dispensationsansøgning med begrundelse. Styrelsen kan ligeledes efter særlige omstændigheder dispensere fra evalueringsansættelsers gennemførelse eller varighed."

Her skriver sundhedsministeren blandt andet, at han vil se p,å om der kan laves mere lempelige regler for personer med en uddannelse inden for EU, selvom vedkommende – som Hannah – ikke har EU-statsborgerskab.

- Jeg undrer mig lidt over, at man har reglen om statsborgerskabet i EU-sporet - hvis de alligevel anerkender min EU-uddannelse i tredjelandssporet, siger Hannah Pakes.

I svaret står der nemlig, at en såkaldt tredjelandslæge med EU-uddannelse kan dispenseres for sprogkrav og fagprøver.

Det er dog ikke kun på egne vegne, at en grå efterårsdag blev lidt lysere.

- Jeg håber, det her kan ændre forholdene for andre udenlandske læger også. Selvfølgelig også mig, men jeg tænker også på andre. Jeg vil være ked af at høre andre have stået i samme situation, siger hun.

Tog sagen i egen hånd

Hendes karakterer på et danske gymnasium havde ikke det tårnhøje snit påkrævet til medicin – derfor læste hun i EU-landet Polen og er nu tilbage i Danmark.

Ministersvaret er lys for enden af en over halvandet år lang tunnel, som Hannh Pakes har været i, siden hun fik afslag på midlertidig lægeautorisation.

- Jeg synes det er positivt, det er noget så langt. Jeg føler, der er sket mere på de seneste få uger end de 17 måneder, siger hun med et smil.

Alt imens var flere af hendes tidligere studiekammerater godt i gang som læger i Danmark – fordi deres pas var udstedt i et EU-land.

Selv kunne hun have ansøgt om statsborgerskab, men fik det aldrig gjort.

Det var før Brexit.

- Det var jo slet ikke noget, man havde tænkt over, sagde hun til TV2 Nord, da vi talte med hende i august.

Var den positive melding fra Sundhedsministeriet om en mulig dispensation ikke kommet, kunne Hannah Pakes være presset ud af landet i jagten på et fast lægejob.

Tilfreds sundhedsordfører

Per Larsen, nordjysk valgt folketingsmedlem for Konservative, kalder reglerne for en ørkenvandring.

- Det er et lille lys i mørket, siger han om sundhedsminister Magnus Heunickes svar.

Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti og formand for Regionernes Fællesindkøb, Amgros
Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti og formand for Regionernes Fællesindkøb, Amgros
Foto: Emil Nordkvist Johansson

- Man anerkender, at der er en uudnyttet resource, siger sundhedsordføreren, som ser gode perspektiver – også for Nordjylland.

- De mangler jo, slutter Per Larsen. 

Alt imens Per Larsen har stillet spørgsmål til Magnus Heunicke, har Hannah Pakes selv hyret en advokat, som sammen med hende har udformet en klage sendt til Sundhedsministeriet.


Seneste nyt

fra Nordjylland