Foto: Per Frank Paulsen

Her har de brug for den: Hurup elsker telefonbøger

En gammeldags telefonbog er et levn fra fortiden. Det er der i hvert fald mange, der mener. Den bliver brugt lige så lidt som checkhæftet og VHS-videomaskinen. Alligevel er steder i Nordjylland, hvor telefonbogen nægter at dø.

På Thylands Avis i Hurup i Thy er Jane Nielsen i gang med at sælge annoncer til den nye udgave af byens telefonnøgle. Under fortovet ligger der kabler, der sprøjter internet ind i husene. Det skulle altså være til at finde navne og numre online. Men der er stadig tre gammeldags telefonbøger, der dækker Hurup.

- Vores kunder bakker os op. Skulle der være en enkelt, der ikke får den leveret, så kommer de stormende for at hente den. Den ældre generation ville blive fortvivlede, hvis vi ikke udgav telefonbogen, siger Jane Nielsen, der er daglig leder hos Thyland Avis.

Tøjbutikken "Hos Thea" i Hurup betaler 4000 kroner for en annonce på forsiden af telefonbogen. Det har Thea Gravesen gjort i mange år, og den plads afgiver hun ikke frivilligt.

- Jeg synes det er en god reklame. Jeg synes markedsføringskronerne bliver brugt godt på forsiden af en lokal telefonbog. Den bliver brugt ude i hjemmene ude hos vores kundegrupper, siger Thea Gravesen.

Når nu udgiveren og annoncøren er så begejstrede for telefonbogen, så burde det jo være en smal sag at finde en på gaden, der bruger telefonbogen. Men det var det ikke for TV2/Nords udsendte, der talte med mindst 15 mennesker på gaden.

Vi bliver nødt til at gå udgiveren lidt på klingen, og så finder vi da også ud af hvad telefonbøgerne bliver brugt til.

- Man kan slå op og se, hvem der bor i nummer 16, hvem har overtaget huset. Man kan se, hvem der bor sammen med hvem. Så man kan snage lidt? Ha ha, ja det kan du godt sige, indrømmer Jane Nielsen.

Telefonbogen er altså Hurups gadespejl. Umoderne eller ej - men i hvert fald eftertragtet sådan lidt i det skjulte.

Hurup har tre telefonbøger, der dækker byen, men for bare tre år siden var der hele syv.