Seneste nyt:

Her kommer de første vacciner: Knap 1000 vacciner er nu i Aalborg og klar til brug

Nordjylland kom lørdag eftermiddag bekæmpelsen af coronavirus et stort skridt nærmere, da knap 1000 vacciner ankom til Aalborg. De første nordjyder får søndag vaccinen.

Det er et stort – og historisk øjeblik – da de første vacciner mod coronavirus kommer til Nordjylland. Nærmere bestemt til regionens Sygehus Apotek i Aalborg.

- Det er længe ventet, vi har jo set frem til den dag, hvor coronaen ikke længere skal sætte begræsninger for vores hverdagsliv, siger Gitte Søndergaard Nielsen, sygehusapoteker, Region Nordjylland.

- Det er længe ventet, vi har jo set frem til den dag, hvor coronaen ikke længere skal sætte begræsninger for vores hverdagsliv, siger Gitte Søndergaard Nielsen, sygehusapoteker, Region Nordjylland. Video: Ivan Johan Hansen

Hun og en række kolleger stod klar lørdag, da bilen med vaccinerne til de første udvalgte nordjyder triller ind på pladsen ved Sygehus Apoteket. Bilen kom kørende med politieskorte fra Statens Serum Institut på Amager  - og det var den første bil derfra, der kørte med vaccinen, som havde kurs mod Nordjylland.

Det var kort før jul, det blev kendt, at det kunne lade sig gøre at gå i gang med at vaccinere i Danmark allerede i år. Og Sundhedsstyrelsen besluttede da, at første vaccination mod covid-19 skal gives nogenlunde samtidig i alle fem danske regioner. I Region Nordjylland sker det på plejehjemmet Birkebo den 27. december kl. 9.

Birkebo er med sine 100 pladser Aalborg Kommunes største plejehjem. Den 27. december vaccineres beboerne og de medarbejdere, der er på arbejde på kommunens seks største plejehjem. De seks største plejehjem er Birkebo, Solsidecentret, Fremtiden Plejehjem, Vestergården, Sirius og Smedegården.

Herefter fortsætter vaccinationerne på Aalborgs øvrige plejehjem og på plejehjem i de andre nordjyske kommuner i takt med, at vaccinerne kommer til Nordjylland.

De foreløbige tilkendegivelser tyder på en meget høj interesse for at lade sig vaccinere i Aalborg Kommune. Ud fra de foreløbige tilkendegivelser forventer kommunen, at op mod 95 procent af beboerne på kommunens plejehjem vil sige ja tak til vaccinen. Tilslutningen fra plejepersonale tegner også til at blive høj.

TV2 Nords reporter Jeppe Frost Kyvsgaard var med, da vaccinen ankom til Aalborg.Knap otte ud af 10

En megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken blandt 1013 respondenter viser, at knap otte ud af ti danskere - eller 79 procent - er klar til at modtage et prik af den længe ventede vaccine.

Dermed er Danmark et af de lande i Europa, hvor opbakningen til vaccinen er størst. Eksempelvis har Tyskland (63 procent), Sverige (59 procent) og Frankrig (59 procent) en betydelig større andel af vaccineskeptikere eller -modstandere.

Overlæge Søs Wollesen fra Sjællands Universitetshospital har behandling af coronapatienter som sit daglige arbejdsområde. Og hun ser frem til at blive vaccineret inden længe.

- Jeg tror, det kommer til at betyde meget for mange mennesker i alle aldre. At så mange danskere gerne vil have vaccine betyder, at vi kan opnå flokimmunitet, når 70-80 procent af befolkningen er immune, siger Søs Wollesen til TV2.

Hun forventer, at opbakningen vil øges, i takt med at nogle lige vil "set det hele an", inden de overgiver sig til første stik.

- Da jeg så billederne af den første bil med vaccine, der rullede ind, kunne jeg ikke lade være med at smile stort. Det kommer til at betyde meget for rigtig mange mennesker, siger Søs Wollesen.

En generel tillid til sundhedsmyndighederne i Danmark spiller en betydelig rolle for folks villighed til at lade sig vaccinere.

Det siger Michael Bang Petersen, professor i statskundskab og leder af HOPE-projektet på Aarhus BSS, Aarhus Universitet, som har forsket i danskernes adfærd under pandemien.

I en rapport publiceret tidligere på måneden konkluderede Michael Bang Petersen, at den danske velvilje er ret udpræget sammenlignet med mange andre steder i Europa.

- Myndighederne står betydeligt bedre i Danmark end i vores nabolande, siger han og uddyber:

- Effektive og sikre vacciner spiller en central rolle i bekæmpelsen af covid-19, men det er ikke nok, at vi får dem på lager. Myndighederne er også afhængige af, at borgerne vil stikkes, og vaccineskepsis er en reel udfordring i alle de lande, vi har kigget på.

De første vacciner i Nordjylland bliver givet i morgen formiddag, søndag - og I kan følge det hele live på TV2 Nord Salto og vores facebookside fra klokken 8.50.