03:16

Foto: Modelfoto

1 af 2

Her kommer Letbanen til at ændre trafikken

Aalborg får i 2021 en Letbane. Det betyder ændringer af trafikken i Aalborg midtby. Det bliver nemlig letbanen, der får fortrinsret for at køre på kørebanen på en stor del af strækningen.

Det vil give færre biler i Aalborg midtby, når Letbanen bliver sat i drift i år 2021. Det forudser Aalborg Kommune.

- Biltrafikken kommer til at skulle finde nye veje, og specielt den gennemgående biltrafik, siger Jesper Schultz, der er projektleder hos Aalborg Kommune.

Selv om der er flere år til letbanen står færdig, så er Aalborg Kommune allerede langt med planerne. Linjeføringen er lagt fast, og det bliver en 12 kilometer lang strækning fra Mølholm i Aalborg Vest og til Supersygehuset i Aalborg Øst.

Letbanen kører på spor, der lægges ned i vejen. Man kan sagtens køre på sporene i bil, men det bliver Letbanen, der får fortrinsret til at køre på kørebanen på et stort stykke af ruten. Beboerkørsel vil fortsat være tilladt. Det handler om strækningen mellem den vestligste del af Kastetvej, Borgergade, Nytorv, Boulevarden og ned til John F. Kennedys Plads.

- På den strækning vil der fremover alene være tale om beboerkørsel, ærindekørsel, varekørsel, servicekørsel osv. Og på nogen strækninger vil det også være begrænset til kun at være ensrettet trafik, siger Jesper Schultz fra Aalborg Kommune.

På Kastetvej virker beboerne til at tage godt imod de nye planer.

- Det bliver nemmere at komme rundt, også for turister, og man farer ikke vild med tog og busser og alt muligt. Så jeg tror det bliver en gevinst for alle, siger Carsten Burmeister fra Aalborg.

Også Birthe Juul Nielsen, der venter på bussen, ser frem til at kunne tage Letbanen i stedet.

- Jeg synes det er dejligt, at den kommer om et par år. Jeg bor tæt ved den, så jeg hurtig kan komme frem og tilbage, så behøver jeg heller ikke have bil længere, siger Birthe Juul Nielsen.

Letbanen får i alt 23 stoppesteder, og der bliver cirka 500 meter imellem hvert stoppested. Den vil afgå hvert 6-8 minut i dagstimerne, og hvert 15. minut i aftentimerne.

Aalborg Kommune har åbnet en udstilling om Letbanen og hele projektet. Blandt andet kan man se en miniudgave af den type sporvogne, der måske bliver valgt til at køre i Aalborg.

Udstillingen kan ses i Nordea-Huset på Budolfi Plads i Aalborg frem til 9. september.

Læs mere om Letbanen her: http://www.aalborgletbane.dk/