LIGE NU:

Hesteskoen truet: Husejere kæmper til det sidste

I den alternative bebyggelse Hesteskoen i det østlige Aalborg, med omkring 70 beboere, har de i den senere tid været på barrikaderne for at bevare deres lille fristed. I dag mødte de så op hos borgmesteren for - en sidste gang - at protestere over udsigten til at må flytte fra hus og hjem, hvis et planlagt kæmpevindmølle-projekt bliver ført ud i livet.

Omkring 40 beboere fra Hesteskoen afleverede mandag 47 indsigelser og 3.000 underskrifter mod et foreslået kommuneplantillæg, der vil betyde at de ikke længere må have folkeregisteradresse eller overnatte i deres huse på Hesteskoen i det østlige Aalborg.

- Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal jages ud af mit hjem, fordi de vil have nogle vindmøller. De kan da bare rejse de vindmøller, og så ellers lade os være fred, siger Dirk Larsen, der er husejer i Hesteskoen.

Hvis Aalborg Portland får lov til at opføre fem kæmpestore vindmøller på hver 150 meter i højden, så skal der være 900 meter til bebyggelse, og der er kun 600 meter til husene i Hesteskoen. Det har fået byrådet til at sende et forslag i høring, der vil forbyde beboerne at bo i deres egne huse.

I forvejen må de omkring 50 husejere med folkeregisteradresse i Hesteskoen finde sig i højspændingsledninger hen over deres huse. De har også allerede store vindmøller lige ovre på den anden side af Limfjorden ved Nordjyllandsværket. Hvis bare de kan få lov at blive boende, så kan de også sagtens leve med kæmpevindmøllerne 600 meter væk, mener de.

Ikke kun mandag protesterede beboerne over udsigten til at blive hjemløse, men der bliver allerede arbejdet intenst på at finde en løsning - ifølge borgmesteren.

- Aalborg Portland har jo fine intenttioner om at bruge CO2-neutral energi i deres cementproduktion, men et fristed som Hesteskoen skal også respekteres. De er i gang med at finde en løsning på i By- og Landskabsforvaltningen, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).