LIGE NU:

Historisk få tilskadekomne i Nordjyllands trafik

Antallet af trafikdræbte har aldrig været lavere. Særligt i Nordjylland er antallet af tilskadekomne i trafikken faldet markant.

Ifølge et nyt estimat fra Vejdirektoratet bliver 2020 året med det hidtil laveste antal trafikdræbte i Danmark, siden man begyndte at registrere antallet af trafikdræbte i 1930. 

Indtil videre har 155 personer mistet livet i trafikken i år. Det er en markant nedgang fra 2019, hvor det tal lå på 199. I alt er 2.800 personer kommet til skade i trafikken i Danmark i 2020.

Og særligt i Nordjylland har antallet af både dræbte og tilskadekomne i trafikken været nedadgående. I forhold til gennemsnittet de seneste fem år, var der i 2020 en tredjedel færre dræbte og tilskadekomne. Det er det største fald i Danmark.

Nordjylland har landets største fald i antallet af dræbte og tilskadekomne.
Nordjylland har landets største fald i antallet af dræbte og tilskadekomne.
Foto: Vejdirektoratet

Coronakrisen har holdt folk hjemme

Der er dog en knap så lykkelig årsag bag den store nedgang i antallet af trafikdræbte i år.

- Det er naturligvis glædeligt, at antallet af dræbte personer i trafikken ser ud til at blive historisk lavt i år, men vi kan ikke skjule, at det sker på en trist baggrund, nemlig som følge af den pandemi, der har lukket det danske samfund helt eller delvist ned i perioder,” siger transportminister Benny Engelbrecht, i en pressemeddelelse.

Særligt i marts, april og maj er nedgangen stor i forhold til de foregående år, og det er også de tre måneder, hvor der var flest restriktioner i forbindelse med corona.

- Udfordringen i de næste år, hvor vi forhåbentlig vender tilbage til vores normale samfund, er at fastholde den positive udvikling på trafiksikkerhedsområdet. Og det skal vi gøre ved et vedvarende fokus på trafikanternes adfærd, siger Benny Engelbrecht. 

Det er Mogens Kjærgaard Møller enig i. Han er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

- Nøglen til dette ligger i høj grad hos trafikanterne selv. Langt de fleste ulykker kan undgås, hvis vi alle bliver bedre til at overholde færdselsreglerne, er opmærksomme og viser hensyn, siger han i en pressemeddelelse.

Det er særligt trafikanter i personbiler og cyklister, der kommer til skade i trafikken.
Det er særligt trafikanter i personbiler og cyklister, der kommer til skade i trafikken.
Foto: Vejdirektoratet

Ulykkestallene stammer fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, der laves på baggrund af indberetninger om trafikulykker fra politiet. Såvel politiets rapportering som vejmyndighedernes behandling af indberetningerne pågår, og tallene for 2020 vil først være endeligt opgjort i maj 2021. Der er derfor tale om et estimat ud fra de foreløbige tal i denne nyhed.