18-årige Niklas Glæsner er blevet offer for en kriminel, der misbruger hans CPR-nummer. Foto: Lone Vad Dam

Hjælp: En tyv har stjålet min identitet

En 18-årig mand fra Aalborg er blevet offer for en kriminel, der misbruger hans identitet. I en måned er hans CPR- nummer blevet misbrugt til at bestille elektronik for over 42.000 kroner.

Den 18-årige aalborgenser Niklas Glæsner står midt i et mareridt af girokort og regninger. Den sidste måned er den ene regning efter den anden dumpet ind ad brevsprækken. Regningerne er for ting, Niklas Glæsner aldrig har bestilt, for eksempel tablets og dyre mobiltelefoner. I alt har en bedrager købt elektronik for over 42.000 kroner ved hjælp af Niklas Glæsners CPR-nummer.

- Så sent som i går kom der en ny regning ind ad døren. Den var på 12.000 kroner for smartphones, fortæller Niklas Glæsner.

Den 18-årige aalborgenser forstår ikke, hvordan gerningsmanden har fået fat i hans CPR-nummer.

- Jeg har både mit sygesikring og mit pas, og de har ikke været væk på noget tidspunkt. Så jeg har ingen anelse om, hvordan den her person har fået fat i mit CPR-nummer, siger han.

Ved hjælp af et CPR-nummer kan man bestille varer på internettet. Fakturaen sendes så til den person, hvis CPR-nummer, der bruges. Varerne kan bedrageren hente i en døgnboks ved at bruge et andet - måske et stjålet - sygesikringsbevis. Regeringen arbejder nu på at gøre det muligt for ofre for identitetstyveri, som Niklas Glæsner, at få et nyt CPR-nummer.

- Jeg tror, at vi er mange, der har haft det afslappet med brugen af vores CPR-nummer. Mange tænker måske: "Herregud, vi oplyser det jo hos lægen og mange andre steder, så hvad kan der ske ved det?" Men der kommer desværre flere og flere eksempler på, at folk har fået stjålet deres identitet, og at kriminelle typer bruger folks CPR-numre til at udgive sig for at være dem. Det holder simpelthen ikke, og det skal der gøres noget ved, siger Rasmus Prehn (S), som er medlem af Folketingets Retsudvalg.

Niklas Glæsner har fået at vide af de forskellige net-butikker, at han ikke hæfter for regningerne. Alligevel er han nervøs for fremtiden:

- Jeg er da bange for, at hvis jeg i fremtiden vil handle på nettet, at der står en masse røde streger under mit navn, og jeg så ikke kan få lov til at købe noget. Jeg er bange for, at det her på en eller anden måde har skadet min troværdighed, siger Niklas Glæsner.

Niklas Glæsners sag efterforskes nu af politiet . Har du også oplevet at få misbrugt dit CPR-nummer, så send os et tip på mailadressen: redaktion@tv2nord.dk.