Foto: Ivan Johan Hansen

Hjælp til sjælen

Soldater med langtidsskader på sjælen bruger Veteranhjemmet i Aalborg.

Et veteranhjem lyder af sårede soldater, der mangler et ben eller en arm, men sådan ser virkeligheden ikke ud på veteranhjemmet i Aalborg.

Dem der er fysisk sårede ser vi ikke så mange af her på hjemmet, men de psykisk skadede har vi mange af. Det skal dog også understreges, at de besøgende her har samme sammensætning som alle hjemvendte soldater. De fleste fungerer fint, men der er også folk, som har det mindre godt, siger Gert Jensen, næstformand i Aalborg Veteranhjem.

Mange af de FN-soldaterne, som blev udsendt til Balkan for 10-20 år siden, har især problemer i dag.

De så nogle ting, de ikke kunne stoppe, for de som FN-soldater udsendt uden mandat. Det kommer efter dem i dag, og det går dem virkelig på, siger Gert Nielsen.

Dan Fruergaard var med i Desert operationen i Iraq og Kuwait i 1991. for nogle år siden blev han ramt af posttraumatisk stresssyndrom.

Så kan man låse sig selv inde i 14 dage og man har slet ikke lyst til at tale med andre. Hvis nogen ringer, lukker man ikke op. Og man sveder uhyggeligt meget, når man sover, siger Dan Fruergaard.

Aalborg Veteranhjem blev etableret for halvandet år siden og var et af de første i landet. Krigsveteranerne kommer for at hygge sig, snakke og deltage i sportsarrangementer.

- Vi spotter hinanden med det samme. Hvis en for eksempel har en dårlig dag og er meget stille, mærker vi det straks og spørger ind til, hvad problemet er, siger Dan Fruergaard.

Jakob Nørgaard Nielsen har været i forsvaret i 19 år og har været udsendt fire gange. i 2000 kom han hjem fra Kosovo.

- Da blev jeg skilt fra min kæreste. Jeg stod på gaden i København og ville rigtig gerne have haft et veteranhjem at gå hen til, siger Jakob Nørgaard Nielsen.

Aalborg Veteranhjem har besøg af cirka 80 hjemvendte soldater om måneden.

- Men der er plads til flere, siger næstformanden.