LIGE NU:

Høj fart i trafikken gør os utrygge

Knap ni ud af ti danskere oplever, der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde. Det gør os især utrygge for vores børn, når de skal gå i skole. Seks nordjyske kommuner er med i en ny kampagne, der skal sænke farten.

Farten dræber. Sådan lyder advarslen fra Rådet for Sikker Trafik i en kampagne.

Og vi danskere frygter da også for konsekvenserne af, at andre kører for stærkt. Det viser en ny undersøgelse, som netop Rådet for Sikker Trafik netop har fået foretaget.

Hele 86 procent af de adspurgte oplever meget ofte, ofte eller nogle gange, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde.

quote Når man sidder bag rattet, kan det være svært at forstå, at selv en lille fartoverskridelse har stor betydning og påvirker andre. Derfor er der mange bilister, som kommer til at køre lidt for stærkt. 

Michelle Laviolette, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik

Kun to procent siger, at de aldrig oplever, der bliver kørt for stærkt.

Blandt dem, der oplever, at der bliver kørt for stærkt, siger 57 procent, at den høje fart gør dem bekymrede for enten deres egne eller andres børn i området.

- Når man sidder bag rattet, kan det være svært at forstå, at selv en lille fartoverskridelse har stor betydning og påvirker andre. Derfor er der mange bilister, som kommer til at køre lidt for stærkt. De oplever ikke farten som et problem, som man gør, hvis man går, cykler eller færdes med børn på vejen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagne skal sænke farten

Frygten for den høje fart er desværre også særdeles velbegrundet.

En anden ny undersøgelse, Rådet for Sikker Trafik har lavet, viser, at næsten hver 4. bilist kører 100 kilometer i timen på veje, hvor man må køre 80. 

På byveje, hvor man må køre 50 kilometer i timen, kører 43 procent af bilisterne meget ofte, ofte eller engang imellem 60 kilometer i timen eller mere.

Og 16 procent af bilisterne erkender, at de kører 70 kilometer i timen eller mere, når hastighedsgrænsen er 50.

Derfor kører man nu en landsdækkende fartkampagne, hvor 4.600 skilte med teksten "Sænk farten - bare lidt" skal få bilisterne til at slække trykket på speederen.

Kampagnen er lavet af Rådet for Sikker Trafik og 81 kommuner. I Nordjylland er Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerlands, Mariagerfjord og Rebild kommuner med.

- Selv en lille fartoverskridelse kan have stor betydning for, om man når at standse, hvis for eksempel et barn pludselig løber eller cykler over vejen. Der er for høj fart i alt for mange ulykker, og derfor er det også et område, som vi prioriterer højt, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.